В ООН озвучили позицію щодо виборів на Донбасі

Читать на русском
Порушення прав людини робить вельми сумнівною можливість виборів на Донбасі, вважає помічник генсека ООН Шимонович.
Іван ШимоновичФото: AFP

Помічник генерального секретаря ООН із прав людини Іван Шимонович вважає можливість проведення виборів у окупованих районах Донецької та Луганської областей сумнівною.

Про це він сказав у ході прес-конференції в Києві, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Головна причина, через яку неможливі демократичні вибори в самопроголошених республіках, – порушення прав людини, вважає Шимонович.

«У першу чергу основоположні права та свободи обмежені для 2,7 млн осіб, які проживають у районах, підконтрольних незаконним збройним формуванням. Це обмеження їх свободи, вираження поглядів, мирних зібрань та об'єднань і відсутність можливостей для протилежних поглядів. Це викликає сумніви в можливості проведення вільних і чесних виборів у цих районах, поки ситуація не покращиться», – зазначив помічник генсека ООН.

Ватажок «ЛНР» кличе Україну на переговори щодо виборів на ДонбасіВатажок так званої «ЛНР» Ігор Плотницький запропонував Україні провести прямі переговори щодо проведення місцевих виборів у окупованій Луганській області.

Шимонович також навів дані ООН, згідно з якими, з початку військового конфлікту в регіоні загинули майже 9,4 тис. людей і ще 21,5 тис. були поранені.

Він також нагадав, що за два останні роки було зареєстровано 3,7 тис. кримінальних проваджень за фактом зникнення людей у Донецькій і Луганській областях.

Нагадаємо, раніше громадський активіст та експерт Тристоронньої контактної групи в Мінську Ольга Айвазовська зазначила, що проведення виборів на Донбасі можливе не раніше ніж за 2 роки.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: