Експерт пояснив, навіщо Порошенко призначив своїм радником екс-генсека НАТО

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Більшою мірою це прикладне призначення. Відносини між Україною та НАТО зараз переходять у більш конструктивне русло.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи інформацію про те, що екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен призначений позаштатним радником Президента України.

«Зараз на порядку денному стоїть питання реформування сектора оборони за стандартами НАТО, оскільки в нас навіть на 50% ніколи не виконувалася річна програма співпраці з Альянсом», – розповідає Золкіна.

Зараз, як зазначила аналітик, після того, як НАТО затвердило формування декількох трастових фондів для реформування сектора безпеки й оборони, відносини між Україною й Альянсом виходять на новий етап.

«До Варшавського саміту Україна має надати стратегічний оборонний бюлетень. За фактом це перелік реформ, стандартів, напрямків у секторі безпеки. Зараз відповідальність лежить на Міноборони. В цьому ключі важливо, що колишній генсек матиме доступ до блоку безпеки», – пояснила вона.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що українську армію навчатимуть за стандартами НАТОСказано 3 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також, за її словами, в Україні курс на євроатлантичну інтеграцію не впроваджений настільки, як, наприклад, на інтеграцію до ЄС.

«Все залежить від взаємної готовності. Поки що ані НАТО, ані Україна не готові закріпити рух у бік членства. Тому зараз завдання України – максимально бути присутньою на порядку денному НАТО. Кращого способу, ніж виконувати свої зобов'язання та мати контакти з тими, хто привертатиме увагу, як у випадку з Расмуссеном, у нашій ситуації немає», – проаналізувала Марія Золкіна.

Нагадаємо, два роки тому Президент України Петро Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО буде прийматися на референдумі, й пообіцяв, що українську армію вчитимуть за стандартами Альянсу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: