У Westinghouse розповіли, як Україні позбутися російського ядерного зашморгу

Читать на русском
Наразі Westinghouse Electic поставляє паливо на Південно-Українську АЕС, а також на чотири блоки Запорізької АЕС.

У рамках диверсифікації поставок ядерного палива в Україну Westinghouse планує збільшувати кількість паливних збірок на українські АЕС, зокрема через рік компанія планує поставляти в Україну шість збірок на рік.

Про це в інтерв'ю виданню «Новое время» заявив віце-президент Westinghouse Азіз Даг, повідомляє «Слово і Діло».

«Це те, що є в контракті. Звичайно, ми готові поставляти й більше – все, крім реакторів ВВЕР-440. Із тими потужностями, що є зараз, ми можемо давати паливо для тринадцяти VVER-1000», – зазначив Даг.

Він також уточнив, що наразі компанія поставляє паливо на Південно-Українську АЕС, а також на чотири блоки Запорізької АЕС.

«Енергоатом» має можливість розширити контракт, щоб ми почали поставляти паливо в Хмельницький та Рівне (на ХАЕС і РАЕС – Ред.). Наше паливо підійде для цих реакторів – ми вже маємо дизайн, логістика, ліцензії, з нашого боку все готово», – пояснив Даг.

Він також висловив готовність брати участь у будівництві нових потужностей на АЕС, якщо Україна ухвалить таке рішення.

Насалик хоче побудувати два блоки Хмельницької АЕСДля нарощування експорту електроенергії з України до країн Євросоюзу необхідно добудувати третій та четвертий енергоблоки на Хмельницькій АЕС.

«Це було б нам цікаво. Ми маємо досвід будівництва таких реакторів. Якщо Україна попросить, ми зацікавлені в участі. Але найефективніший спосіб – це модифікація наявних заводів», – підкреслив він.

Як повідомлялося раніше, Westinghouse Electric планує збільшити коефіцієнт використання встановленої потужності українських АЕС до 90% (2 ГВт) терміном від 18 до 24 місяців.

Також Westinghouse Electric підписав меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: