Насалик хоче побудувати два блоки Хмельницької АЕС

Читать на русском
Добудова двох енергоблоків ХАЕС дозволить Україні наростити експорт електроенергії до країн Європейського Союзу.
Глава Міненерговугілля Ігор Насалик

Для нарощування експорту електроенергії з України до країн Євросоюзу необхідно добудувати третій та четвертий енергоблоки на Хмельницькій АЕС.

З такою ініціативою сьогодні, 26 травня, виступив міністр енергетики Ігор Насалик, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Пропонуємо проект енергомосту «Україна-ЄС»: оновлення лінії 750 кВт Хмільник-Жешув, відновлення експорту й добудова 3-го та 4-го блоків Хмельницької АЕС», – сказав міністр.

Відзначимо, що ЛЕП Хмільник-Жешув має довжину 395 км, з яких 281 км проходить територією України й 114 км – у Польщі. ЛЕП з'єднує підстанцію Виделка біля міста Жешув у Польщі з Хмельницькою АЕС. ЛЕП змінного струму напругою 750 кВ може передавати електричну потужність до 1300 МВт. Особливістю ЛЕП є застосування окремих опор для фазних проводів.

Нагадаємо, що в листопаді 2015 року чеська Skoda підтвердила готовність брати участь в завершенні будівництва третього та четвертого блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок. За словами глави «Енергоатому» Юрія Недашковського, реалізація цього проекту на ХАЕС обійдеться Україні в 4 млрд євро.

Проте в кінці січня 2016 року колишнє керівництво Міненерговугілля направило НАЕК «Енергоатом» і НЕК «Укренерго» лист про необхідність додаткового вивчення доцільності завершення будівництва третього й четвертого енергоблоків ХАЕС на наявних конструкціях. У Міненерговугілля також вважали за необхідне додатково проаналізувати ризик залучення до будівництва блоків чеської Skoda JS a.s., оскільки власником цієї компанії є російська компанія ВАТ «Об'єднані машинобудівні заводи».

Westinghouse і «Турбоатом» збільшать потужності українських АЕСWestinghouse Electric підписала меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

Як повідомлялося раніше, «Росатом» виступив із пропозицією частково відновити дію Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та РФ.

Нагадаємо, що Westinghouse Electric планує збільшити коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) українських АЕС до 90% або на 2 ГВт терміном від 18 до 24 місяців.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: