Обмін чи акт доброї волі РФ: експерт прокоментував повернення Савченко

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

Сценарій подвійного помилування є досить складним. З процесуальної точки зору, без офіційного дозволу Савченко президент РФ Володимир Путін не може її помилувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Анна Малкіна, аналізуючи процес обміну Надії Савченко, варіант подвійного помилування та інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко прибуде сьогодні в РФ для обміну льотчиці на ГРУшників.

«Безумовно, є й той факт, що не обов'язково сама Савченко має звертатися щодо помилування, це можуть зробити адвокати, громадські правозахисні організації, але знову ж таки, вони не мають на це права без її офіційної згоди», – пояснила Малкіна.

За її словами, позиція Савченко відома – згоди не було, тому ситуація дуже незрозуміла й перебуває в стані латентної прихованої політики.

Крім того, як зауважила вона, в Мін’юсті й досі немає офіційних звернень про передачу, екстрадицію.

«Є два варіанти: помилування та екстрадиція з відбуванням покарання в Україні, але й для цього потрібно погодитися з вироком суду», – наголосила Малкіна.

Звільнення Савченко може відбутися шляхом подвійного помилування – експертЕксперт проаналізував повідомлення про те, що захист російських ГРУшників має намір подавати прохання Петру Порошенку про помилування.

Також, як зауважила вона, щодо можливого обміну Савченко вже сьогодні, то це важко назвати «актом доброї волі».

«Це не можна буде пояснити з юридичної точки зору. Рішення не вкладатиметься в дію українського, російського чи міжнародного законодавства чи Конвенції, яка регулює обмін полоненими. З іншого боку, не варто виключати, що це може бути частиною пропагандистської машини, яка у РФ працює наповну», – проаналізувала Ганна Малкіна.

Як відомо, сьогодні, 25 травня, Президент України Петро Порошенко помилував російських ГРУшників Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова.

ЗМІ повідомляють, що українська льотчиця Надія Савченко може повернутися в Україну вже сьогодні, а для її обміну до Ростова-на-Дону вже нібито відправився президентський літак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: