Звільнення Савченко може відбутися шляхом подвійного помилування – експерт

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Можна припустити, що буде застосована конструкція подвійного помилування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи інформацію про те, що захист російських ГРУшників має намір подавати прохання Президенту України Петру Порошенко про помилування.

«Зараз усе вирішується через політичну вмотивованість, а одним із таких компонентів є намагання повернути Савченко в Україну шляхом обміну. При цьому, обмін військовополоненими в нас відбувається не в правовому полі України й не має чітких процедур. Це одна з проблем», – констатував Павліченко.

Експерт зауважив, що в цій ситуації може бути використана практика подвійного помилування.

«Використовуються всі механізми, які можуть бути задіяні. Тут не питання в тому, щоб відслідковувати чистоту правових регулювань та відносин», – підкреслив він.

При цьому, за його словами, з клопотанням про помилування може звертатися представник захисту чи безпосередньо сама засуджена особа, але це право, а не обов'язок.

Ціна свободи Савченко: прогноз експертівЕксперти поділились міркуваннями щодо перспективи видачі Надії Савченко та заяви про те, що Мін'юст РФ не працює над обміном українки на ГРУшників.

«Обов'язок існував при засудженні осіб до довічного покарання. В цьому випадку такого може й не бути», – наголосив експерт.

Як розповів спеціаліст, процедура помилування – це фактично факт визнання провини. В цій ситуації одних взяли зі зброєю в руках, коли вони скоїли злочин, інша – воювала на боці України. Чим зараз продиктована саме така позиція захисту ГРУшників, сказати складно.

Додамо, що сьогодні, 23 травня, в Україні набув чинності вирок, винесений Голосіївським районним судом міста Києва військовослужбовцям Головного розвідувального управління Росії Євгену Єрофеєву та Олександру Александрову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: