Ціна свободи Савченко: прогноз експертів

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Якщо навіть повернення відбудеться у форматі обміну на ГРУшників, цього ніколи офіційно не визнають.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи повідомлення про те, що Мін'юст РФ не працює над обміном Надії Савченко, а йдеться лише про її можливу видачу Україні.

«На офіційному рівні, навіть якщо буде так, що Савченко повертають за пунктом домовленості, а навзаєм Україна відпускає відбувати покарання ГРУшників на територію РФ, напряму ніхто цього не визнаватиме. Якщо це все ж таки й буде реалізовано, то, найімовірніше, це буде розведено в часі», – розмірковує Золкіна.

Політолог Віктор Каспрук переконаний, що Савченко залишається великим козирем для РФ.

«Навіть під міжнародним тиском Путін знаходить спосіб ухилятися та показати, що останнє слово буде за ним. Часові рамки для звільнення Савченко дуже важко спрогнозувати, оскільки ще два тижні тому нас запевняли, що вона буде звільнена зовсім скоро», – констатував політичний експерт.

На його переконання, РФ тягнутиме час і ціною звільнення Савченко може бути зовсім не обмін на ГРУшників.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Варіанти різні. Починаючи з того, що Путін хоче зменшити санкції, та закінчуючи тим, що, можливо, є якісь закриті дані про затримання когось із оточення Путіна, кого потрібно буде звільнити, тим паче такі приклади вже були. В будь-якому разі, зараз РФ потрібно, щоб справа Савченко якомога менше висвітлювалася на міжнародному рівні», – припускає Каспрук.

Координатор «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук наголосила, що в процесі звільнення Надії Савченко Україна має справу з авторитарною країною, в якій відсутнє незалежне правосуддя.

«Савченко ув'язнена за політичними мотивами й логічно, що процес її видачі як правова процедура може бути лише результатом попередньо досягнутої домовленості на політичному рівні», – наголосила Матвійчук.

Нагадаємо, 27 квітня Надія Савченко отримала документи на екстрадицію. Додамо, що два роки тому Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що докладе максимум зусиль для того, щоб звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: