Генінспекція може стати потужним інструментом у руках Луценка – експерт

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Наразі складно уявити, чим займатиметься заступник із реформ і для чого потрібна ця посада.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політолог Віталій Кулик, аналізуючи інформацію про те, що в ГПУ планують створення Геніспекції та запровадження нової посади заступника з реформ.

«Організаційний процес у першу чергу має лягати на самого Луценка, оскільки керувати слідством і здійснювати якісь спеціалізовані дії як генпрокурор він не може в силу відсутності юридичної освіти. Але як менеджер, який мав би керувати реформами, гіпотетично він може розглядатися», – розмірковує Кулик.

Експерт зауважив, що наразі не зовсім зрозуміло, для чого запроваджується ця посада, оскільки таким заступником, в принципі, має бути сам Луценко.

Крім того, на його переконання, якщо є завдання реформування прокуратури, то перші кроки Луценка є достатньо обережними й більше розраховані на позитивне сприйняття в ЗМІ.

Щодо Генінспекції, то, за словами спеціаліста, ситуація складніша.

«Завдання Генінспекції – боротьба з внутрішньою корупцією, боротьба з прокурорами, які не відповідають потребам ГПУ і яких підозрюють у корупційних діяннях, збір інформації, внутрішні розслідування, передача матеріалів до НАБУ, Ради прокурорів», – пояснює Кулик.

Як зазначив він, ця система внутрішньої безпеки буде потужним інструментом у руках генпрокурора для очищення прокуратури, якщо дійсно є таке завдання.

«Це дієвий інструмент, яким він може користуватись, але питання в тому, чи буде він це робити та чи є політична воля», – проаналізував ситуацію Віталій Кулик.

Додамо, що тиждень тому Юрій Луценко заявив, що має намір відновити діяльність офісу реформ у ГПУ та пообіцяв негайно оголосити конкурс на посади до Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: