Поліцейська місія в зоні конфлікту: що підштовхнуло ОБСЄ на такий крок? Експерт

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Введення поліцейської місії в домовленостях, пов'язаних із реалізацією «Мінська», фігурувало від самого початку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи інформацію про те, що лідери «нормандської четвірки» підтримали розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

«Була абсолютно безграмотна дискусія про те, яка інституція може виконати цю роль, і діапазон був широким – ООН, безпосередньо ЄС. Але акцент постійно робився на ОБСЄ, оскільки це найбільш зручний та ефективний механізм, який може одночасно представляти інтереси всіх сторін і має досвід проведення такого роду поліцейських операцій», – розповідає фахівець.

Другий важливий момент, за його словами, в тому, що ОБСЄ може виконувати свою функцію на Донбасі за однієї важливої умови 0 буде знайдена формула взаємодії як з боку українських збройних сил, так і з боку сепаратистів.

«Це могло бути одним з елементів перетворення частини сепаратистських сил на майбутній поліцейський елемент у цьому регіоні в разі демілітаризації», – додав Єрмолаєв.

Експерт пояснив, в чому основна проблема введення поліцейської місії на ДонбасЕксперт пояснив, в чому основна проблема введення та перебування місії ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу.

З різних причин це питання гальмувалося. Те, що зараз питання перейшло в практичну площину, більшою мірою пов'язано з активнішою позицією ОБСЄ. Велику роль зіграло те, що досягнуто негласного компромісу між РФ і США.

Тому, на його думку, сьогоднішня інформація є очікуваною, логічною, але той набір умов, який фігурує – демілітаризація, виведення армії РФ, припинення вогню – це обов'язковий комплекс заходів, тому що сама поліцейська місія ОБСЄ не впорається із завданням, навіть якщо вона буде в тристоронньому форматі.

«В цілому це позитивний крок, який говорить про те, що все-таки заяви про форсування «мирного плану» не підтверджуються», – проаналізував ситуацію Андрій Єрмолаєв.

Як відомо, ще 22 квітня Президент України Петро Порошенко анонсував появу озброєної поліцейської місії ОБСЄ на лінії зіткнення в зоні проведення АТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: