Які варіанти поліцейської місії ОБСЄ можливі на Донбасі – експерт

Читать на русском
План із введення поліцейської місії ОБСЄ на територію окупованого Донбасу має кілька модифікацій
Віталій Кулик

Постійні зустрічі дипломатів США, ЄС і РФ дозволяють стверджувати, що домовленості про поліцейської місії ОБСЄ починають набувати більш виразних конфігурацій. Оскільки торги між центрами сили ще не заквершилися, поки можна говорити лише про можливі варіанти присутності ОБСЄ на Донбасі.

«План із введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас має кілька модифікацій, але в цілому все зводиться до того, що вона має забезпечити повне припинення вогню та безпеку як під час проведення виборів у ОРДЛО, так і під час «політичного процесу врегулювання», – пояснює директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Перший етап

Першою умовою реалізації плану є «замір тиші». Сторони, що воюють, протягом трьох місяців мають забезпечити на лінії розмежування абсолютну тишу – жодних смертей та обстрілів навіть зі стрілецької зброї. Після цього будуть поетапно впроваджуватися модулі самої місії.

В ОБСЄ прокоментували варіант створення поліцейської місії на ДонбасіГенеральний секретар ОБСЄ попередив Україну про те, що швидкого вирішення з озброєння місії ОБСЄ на Донбасі не варто чекати.

Кадровий склад місії повинен включати силовиків і військових, які мають досвід миротворчих і поліцейських операцій країн-членів ОБСЄ. Передбачається, що вони будуть озброєні стрілецькою озброєнням і легкою бронетехнікою. Кількість – від 500 до 5 тисяч поліцейських. Режим застосування поліцейськими зброї має бути виписаний в окремому документі та погоджений Постійною радою ОБСЄ (57 держав).

«Однак ухвалити такий документ у стислі терміни просто неможливо навіть за умови тиску з боку США», – зазначає Кулик.

Після того, як поліція ОБСЄ з'явиться на Донбасі, протиборчим сторонам потрібно буде виконати низку первинних умов. Перше – сконцентрувати військову техніку на складах (у зоні АТО). Її охорону та фіксацію пересування покладено на поліцейських ОБСЄ. Після цього будуть створені «зони безпеки» – вільні від збройної присутності сторін.

«Це район Азовського моря, Дебальцеве, Донецький аеропорт та одна зона на Луганщині», – уточнив Кулик.

Лише після цього місія ОБСЄ розпочне процес убезпечення на виборчих дільницях в ОРДЛО. За словами українських представників на переговорах, організація процесу виборів на Донбасі має низку умов.

«Якщо буде наступ і використання бойової техніки – закон втрачає силу, спроба зриву виборів – закон втрачає силу, спроба фальсифікації – закон втрачає силу тощо», – пояснив Кулик.

Який крок ОБСЄ щодо Донбасу зіграє проти Кремля? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо ймовірності проведення виборів на Донбасі та введення поліцейської місії ОБСЄ.

Другий етап

Передбачає патрулювання українсько-російського кордону на Донбасі спільними патрулями прикордонників України та поліцейських ОБСЄ за можливої участі підрозділів так званої «народної міліції».

Третій етап

Передбачає перехід забезпечення громадської безпеки на території ОРДЛО до спільних структур «народної міліції» та поліції ОБСЄ.

«Це ідеальна модель. Свого роду «сферичний кінь у вакуумі». Навряд чи на Заході не розуміють, що повною мірою реалізувати цей план не вдасться. Кожен спробує отримати з нього власний зиск», – резюмував Віталій Кулик.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: