Який крок ОБСЄ щодо Донбасу зіграє проти Кремля? Експерт

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Зараз іде тактична гра навколо процесу проведення виборів на Донбасі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи ймовірність проведення виборів на Донбасі та введення поліцейської місії ОБСЄ.

«Незабаром має ухвалюватися рішення про продовження санкцій проти РФ або їх скасування. Росії зараз дуже важливо показати, що Україна не виконує «Мінськ», а Україні важливо довести, що саме Росія не виконує умови», – міркує Леонов.

Як зазначив експерт, зараз це гра навколо Мінського процесу та виборів.

При цьому, потрібно розуміти, що в контексті виборів, безумовно є важливий момент пов'язаний з введенням поліцейської місії на Донбас.

Експерт розповів, яким чином Захід готовий закрити питання ДонбасуПолітолог прокоментував візит заступника державного секретаря США Вікторії Нуланд до Москви для обговорення подальших кроків щодо виконання Мінських угод.

«Поліцейські сили ОБСЄ замінюють вакуум влади, що утворився, й зрозуміло, що Україна не погодиться проводити вибори під дулами автоматів бойовиків. Для того, щоб був елемент підтримки порядку, потрібна місія ОБСЄ. Решту форматів буде важко реалізувати», – пояснює політолог.

«Вивести війська для РФ не є проблемою, але якщо вони почнуть виводити техніку, то це означатиме, що вони офіційно визнають, що це їхня техніка. Очевидно, що будуть проблеми й важливо, що зараз в ОБСЄ напрацьовується консенсус, і він точно не на користь Росії», – проаналізував ситуацію Олександр Леонов.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що однією з умов проведення виборів на Донбасі є введення поліцейської місії. В ОБСЄ сьогодні повідомили про готовність піти на цей крок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: