Міклош роз'яснив, як вирішити питання продажу землі в Україні

Читать на русском
Відомий словацький реформатор і глава групи радників при Кабміні пояснив, чому українцям не варто боятися скасування мораторію на продаж землі.
Іван Міклош

Українці повинні отримати право на продаж землі, адже без цього неможливо залучити інвесторів.

Таку думку висловив у інтерв'ю виданню LB.ua керівник групи експертів при Кабінеті міністрів, колишній міністр приватизації Словаччини Іван Міклош, пише «Слово і Діло».

На думку Міклоша, мораторій на продаж землі, по-перше, порушує конституційне право жителів сіл, які отримали земельні паї після реформи радянських колгоспів, розпоряджатися своїм майном, а по-друге, позбавляє нашу країну можливості залучення інвесторів.

«Без ринку землі ви не можете заманити інвесторів. Вони не прийдуть, якщо земля не продається, або принаймні не здається в оренду на довгий термін. Якщо ринок землі буде відкритий, то власники земельних наділів зможуть брати кредити в банках під заставу ділянок. Але хто братиме під заставу щось, що неможливо продати?», – пояснює Міклош.

Хто зацікавлений у продажу української сільгоспземлі?З початком 2016 року українців чекає скасування мораторію на землю сільськогосподарського призначення. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати, кому вигідна земельна реформа.

Словацький політик вважає, що об'єктивно факторів, які заважають дозволити продаж землі, не існує, проте, враховуючи консервативне ставлення до земельних ресурсів в Україні, можна запровадити деякі обмеження: наприклад, дозволити продавати землю лише приватним власникам, а ділянки, що перебувають у держвласності, здавати в довгострокову оренду.

«Відкриємо ринок лише для приватних власників землі. Досі велика кількість землі перебуває в держвласності. Якщо це важливе питання, давайте цю землю продавати не будемо. Давайте здавати її в оренду. Проведемо відкриті конкурси та здамо її в оренду, наприклад, на 50 років. Земля залишиться в державній власності, але при цьому ви привернете реальних інвесторів. Тому що вони будуть упевнені, що зможуть розвивати бізнес принаймні 50 років», – переконаний словацький експерт.

Нагадаємо, раніше народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко в інтерв'ю «Слову і Ділу» висловив протилежну точку зору: на його думку, Україна поки не готова до скасування мораторію на продаж землі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: