Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень пам'яті

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

На цьому тижні вистачало позитивних політичних новин. Могло бути більше, якби у нас працював парламент. Негатив же, в основному, був пов'язаний із діями окупантів у Криму і на Донбасі, де знову розгорається активна фаза конфлікту.

Безрадісна Рада

Для початку хочу поділитися загальним спостереженням. На жаль, підтверджуються побоювання, що «чисто математична» коаліція в Раді толком не зможе працювати через низьку відвідуваність нардепів. З одного боку, в коаліції формально 226 осіб, а забезпечити стабільну стовідсоткову явку в нашому парламенті – на жаль, поки що фантастика. З іншого боку, фракції поза коаліцією часто не голосують навіть за умовно-нейтральні законопроекти, які не стосуються їх сфер інтересів. В цілому – безліч проектів не добирає голосів, просто тому що «а ось вам».

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв, що буде публікувати прізвища нардепів-прогульниківСказано 24 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Боротьба за відвідуваність з боку Андрія Парубія, яка полягає у спробах позбавляти прогульників зарплати, виглядає героїчним боєм з вітряками.

Це погано. Парламент має працювати. Ситуація, у якій будь-який законопроект ухвалюється «через не можу», з візитами до парламенту всієї виконавчої влади і гарячковою «обробкою» нейтральних груп методом тихого підкупу не може бути основною робочою ситуацією.

Габаритно-вагові війни

А ось деякі міністерства працюють набагато помітніше. Зокрема, Мінінфраструктури, яке повернуло таки повноцінний ваговий контроль на низку доріг. Водіїв фур, які не стежили за технічним обмеженням і розбивали траси автомобілями за 40 тонн вагою, чекав сюрприз. Деякі навіть влаштовували страйки і перекривали траси. Не допомогло.

Повернули назви

Для перейменування Дніпропетровської області потрібно змінити Конституцію – В'ятровичДніпропетровська область поки збереже колишню назву, оскільки під нею вона згадується в Конституції.

Серед законопроектів, які все-таки прорвалися через парламент, були і про перейменування низки населених пунктів України – в рамках декомунізації. Так, перейменували один облцентр – Дніпропетровськ у Дніпро; дев'ять райцентрів (найбільший – Дніпродзержинськ, якому повернули назву Кам'янське) і 284 населених пункти поменше. В Україні це пройшло непогано (якщо не брати до уваги обурення «опоблоківця» Вілкула, якому за посадою належить), а ось в Росії новину сприйняли з обуренням. І навіть з вимогою заплатити: так, міністр транспорту РФ Максим Соколов заявив, що сподівається, що Україна сама оплатить іншим країнам внесені ними зміни до міжнародних кодів для аеропортів і картографічних баз даних.

До слова, область поки залишиться Дніпропетровською. Вона так позначена у Конституції, а це не так вже й легко змінити.

Кива звільнений, але лише частково

Кива зібрався в народні депутатиСкандально відомий начальник департаменту боротьби з наркозлочинністю Ілля Кива має намір балотуватися до Верховної Ради.

Одіозний глава департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України Ілля Кива все ж був звільнений з посади.

Але не «з кінцями» – просто перейде працювати у апарат МВС. Посада поки не уточнюється, але знаючи Киву і глибоку симпатію керівництва МВС до нього, навряд чи вона незначна.

А поки чиновник збирається судитися з головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі, який обізвав його кримінальним авторитетом.

Переформатування в Генпрокуратурі

Вже під кінець тижня, після зустрічі свіжоспеченого генпрокурора Юрія Луценка з адвокатами сімей Небесної Сотні, у відомстві відбулися цікаві зміни. Коротко – помітно посилилися позиції глави Управління спецрозслідування Сергія Горбатюка: йому додали нових функцій процесуального управління і зробили його підзвітним безпосередньо генпрокурору, а не його заму Столярчуку (з яким раніше у Горбатюка не все було гладко). З огляду на те, що знаючі люди називають Горбатюка «одним з найбільш нормальних у тій системі», сигнал здається позитивним.

Арешт Піскорського

Зазвичай я утримуюся від згадки в цьому дайджесті зарубіжних новин, але це важливо. У Польщі заарештований (поки на три місяці) глава партії «Зміна» Матеуш Піскорський. Його підозрюють у шпигунстві – за попередньою інформацією «Радіо Польща», на користь Китаю. Для нас це цікаво тим, що «Зміна» Піскорського – найбільш проросійська з польських партій, а сам політик очолював «делегацію міжнародних спостерігачів» під час фальсифікації референдуму в окупованому Криму.

Ліквідація Пенітенціарної служби

Коротко: Державну пенітенціарну службу ліквідували, її функції передали Мін'юсту, при якому буде створений відповідний департамент. Начебто в нинішньому Мін'юсті всерйоз зібралися перетрусити нашу, ще радянську в своєму генезі, пенітенціарну систему. Наскільки глибоко – подивимося.

Марш «азовців»

У п'ятницю представники «Громадського корпусу «Азов» провели в Києві великий марш, участь в якому взяли до декількох тисяч чоловік. Палили смолоскипи і фаєри, протестували проти можливих виборів на окупованих територіях Донбасу. У відповідь Президент заявив, що альтернативи мирному поверненню Донбасу не існує – не згадуючи, втім, власне виборів як предмету протесту.

Стратегічний оборонний бюлетень

Також на тижні РНБОУ затвердив Стратегічний оборонний бюлетень – документ, що визначає основні напрямки реформування української оборонної сфери до 2020 року. Текст поки не опублікований, але прес-служба РНБО стверджує: основні акценти зроблено на посилення громадянського контролю і перехід на стандарти НАТО.

Гірке свято кримських татар

Українські хакери «допомогли» Аксьонову визнати факт переслідування кримських татарСамопроголошений глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що після анексії Криму Росією кримські татари знову зазнали переслідувань.

18 травня – день пам'яті депортації кримських татар. У цьому році його відзначили по всій Україні, включно з окупованим Кримом. Навіть при тому, що в останньому спеціально «затушовували» цей день, оголосивши його робочим і ретельно стежачи за відвідуваністю школярів на уроках. Хорошим подарунком своєму народові стала перемога Джамали на Євробаченні зі знаковою піснею про події тих років.

Тим часом заступнику глави Меджлісу в Криму Ільмі Умерову окупаційна влада пред'явила звинувачення за статтею «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації» (ч.2 ст.280.1 КК РФ). За те, що вимагав від Росії піти з Криму.

Скасування «перемир'я», Луганськ без води і Ясинувата без зарплат

А тим часом на лінії розмежування стало дуже гаряче. Від «святкового перемир'я» не залишилося і сліду: терористи активно обстрілюють всі ключові точки лінії. Особливо дістається Авдіївці: за повідомленнями звідти, під вогонь стали попадати і житлові будинки.

ОБСЄ готова відправити поліцейську місію на ДонбасОБСЄ готова направити озброєних поліцейських для забезпечення виборів на окупованих територіях Донбасу.

Не дивно: в самих «республіках» справи йдуть все цікавіше, тому чергове загострення, на яке можна все списати, потихеньку ставало необхідним. Так, Луганськ з околицями залишився без водопостачання: сталася аварія на магістральному водогоні. У Ясинуватій (Донецька область) масові страйки залізничників: ті обіцяють «главі ДНР» Олександру Захарченку, що якщо їм не виплатять зарплату і заборгованість з лютого 2016 року, вони зупинять вантажні перевезення. Аргумент серйозний, якщо врахувати, скільки там всього «ганяється» – зокрема російське постачання.

Ну і, вишенька на торті: з чергового одкровення одного з ватажків терористів, Олександра Ходаковського, ми дізналися подробиці недавнього конфлікту у верхівці «ДНР». Виявляється, «перший заступник голови адміністрації» Захарченка Дмитро Трапезников, будучи трохи нетверезий, підстрелив і викрав власного «голову адміністрації» – Максима Лещенка. Правда, потім відпустив. Високі, високі стосунки.

Шантаж у Мінську

А щоб українська влада не стала розслідувати ці та інші прояви специфічного «республіканського менталітету», перше і основне, на чому наполягають терористи – амністія. Про це повідомила учасниця Мінської переговорної групи Ірина Геращенко. За її словами, терористи пов'язують з нею всі звільнення заручників.

Окремо Геращенко згадала викраденого члена місії ООН і відомого вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського: за словами представників терористів, їх «судять», причому представника ООН – за неназвані злочини, нібито скоєні ним ще до отримання цього статусу, тобто до 2014 року, а Козловського – за шпигунство.

Таким чином бандити «ДНР» прямо перейшли від політичного тероризму до звичайного кримінального: заручники в обмін на гарантії особистої безпеки.

P.S. Наостанок – трохи попустуємо. Дякуємо білоруському «Радіо Свобода».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: