Експерт розповів, що загрожує боржникам за комунальні послуги

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Зараз починається практика арешту майна, конфіскації через заборгованість за тарифами, що безумовно викликає страх у населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, аналізуючи проблему підвищення тарифів та ситуацію із заборгованістю за житлово-комунальні послуги.

«Ситуація наступна: вже реалізований негативний досвід арешту майна в Луцьку через заборгованість за комунальними платежами понад 30 тисяч гривень. Насправді, такого не має бути й потрібно жорстко зафіксувати це в законодавстві», – наголосив Саприкін.

За його словами, потрібен комплексний підхід і мають бути запобіжники, реструктуризація боргу.

Крім того, проблема в тому, що системне підвищення тарифів не супроводжується покращенням життя та якості надання послуг.

«Це стосується відключень, припинення опалення, аварії. Можливо, варто запроваджувати штрафні санкції для постачальників, які порушують законодавство та відомчі інструкції. Потрібно захистити споживачів від свавілля цих компаній. Зокрема, взимку неприпустимим є відключення опалення, навіть попри борги. Це має бути виписано в законодавстві», – вважає він.

Як змінилися тарифи на комуналку в Україні за три роки«Слово і Діло» продемонструвало, як змінюються комунальні тарифи в Україні, починаючи з 2014 року, а також спрогнозувало, якими вони будуть у 2017-му.

На переконання експерта, мають бути захисні бар'єри й не можна відразу конфісковувати майно.

Щодо субсидій, то спеціаліст підкреслив, що це не стимулює споживачів економити та поступово потрібно запроваджувати монетизацію субсидій. Без підвищення пенсій та заробітних плат вийти із ситуації неможливо, оскільки складається враження, що вся країна зараз потребує допомоги від держави.

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що держава зможе забезпечити субсидіями всіх, кому буде складно оплачувати комунальні послуги за новими тарифами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: