Ціна російського газу знизилася до 12-річного мінімуму

Читать на русском
Газпром продовжує пожинати плоди падіння цін на нафту, до яких з лагом у 6-9 місяців прив'язані його контракти з європейськими споживачами.

Квітневі ціни на природний газ російського походження знизилися до мінімального рівня з вересня 2004 року, контрактні ціни ПАТ «Газпром» вперше опинилися нижче за котирування газових ф'ючерсів у Лондоні.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на агентство Finanz.ru.

«У березні на кордоні з Німеччиною газ «Газпрому» коштував $147,2 за тисячу кубів, що на 14,6% дешевше, ніж у лютому, та на 56% – ніж рік тому», – пише агентство.

Таким чином, «Газпром» продовжує пожинати плоди падіння цін на нафту, до яких із лагом у 6-9 місяців прив'язані його контракти з європейськими споживачами.

Умови контрактів – не єдина причина зниження ціни сировини. Початок поставок скрапленого природного газу на ринки ЄС загострила конкуренцію й це тиснутиме на ціни в доступній для огляду перспективі.

Обсяги поставок від «Газпрому» до країн ЄС залишаються стабільними – близько 160 млрд кубометрів. Однак за стабільних обсягів і ціни, що падає, експортна виручка компанії неминуче скоротиться.

Стало відомо, скільки газу викачує РФ з українських родовищ на Чорному моріУ НАК «Нафтогаз України» підрахували, що Росія із захоплених Одеського та Безіменного родовищ у Чорному морі щорічно видобуває 1,2 млрд куб. м на потреби Кримського півострова.

«2015 рік, можливо, був останнім роком великих грошей для «Газпрому»: починаючи з 2016 року очікується падіння прибутку компанії», – цитує агентство аналітиків «Сбербанк CIB».

Як повідомлялося раніше, перший танкер зі скрапленим природним газом був відправлений зі США до Європейського Союзу в ніч з 21 на 22 квітня.

Нагадаємо, що цього року ПАТ «Газпром» планує поставити природного газу українським споживачам на рівні до 11 млрд куб. м.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: