Як Україна виконує свої зобов'язання перед кримськими татарами?

Читать на русском
Слово і Діло зібрало ключові обіцянки української влади, які вона дала кримськотатарському народу.

Сьогодні, 18 травня, 72-і роковини депортації кримськотатарського народу, яку Верховна Рада визнала геноцидом кримських татар. «Слово і Діло» згадало ключові обіцянки українських політиків, які вони дали кримським татарам, а також проаналізувало їх виконання.

Ще в 2012 році тодішній прем'єр-міністр Автономної Республіки Крим Анатолій Могильов пообіцяв, що кримськотатарська мова стане на півострові регіональною. Але цього так і не відбулося.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Джемілєв у 2105 році пообіцяв, що законопроект про статус кримськотатарського народу буде готовий до внесення до Верховної Ради в середині липня. Однак проект не був готовий вчасно.

Народний депутат України Олександр Фельдман у квітні 2014 року пообіцяв закріпити в новій Конституції права кримських татар, але не виконав цю обіцянку.

Колишній постійний представник Президента України в Криму Сергій Куніцин у квітні 2014 року пообіцяв, що буде вирішувати питання облаштування кримських татар. Незважаючи на цю обіцянку, кримські татари на півострові почали зазнавати переслідувань з боку Росії.

Варто зазначити, що не всі обіцянки, дані кримським татарам, залишилися невиконаними. Так, Мустафа Джемілєв оскаржив у ЄСПЛ порушення Росією прав і свобод кримськотатарського народу, а голова Меджлісу Рефат Чубаров дотримав слова про визнання Радою депортації кримських татар геноцидом.

Володимир Гройсман виконав свою обіцянку про те, що Верховна Рада відстоюватиме права кримських татар у Криму всіма доступними методами, зокрема, залучаючи світове співтовариство та міжнародні організації, а колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, будучи на чолі уряду, впорався зі своєю обіцянкою створити в Києві «Кримський дім» – політичний, громадський, інформаційний, культурний, освітній і науковий центр для національних меншин та корінних народів Криму.

Крім того, колишній голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт дотримав слова, пообіцявши, що Волинська область прийматиме кримськотатарських біженців із Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: