Експерт пояснив, який обмін щодо Донбасу просуває РФ

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Остання зустріч «нормандської четвірки» в Берліні вкотре засвідчила, що «Мінськ-2» себе вичерпав, й передумов для того, щоб таких зіткнень на Донбасі не відбувалося, просто немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Валентин Войтків, аналізуючи інформацію штабу АТО, згідно з якою бойовики почали значну ескалацію конфлікту на Донбасі.

«Сторони «нормандської четвірки» перебувають на діаметрально протилежних позиціях. Німеччина та Франція ближче до позиції Москви, яка наполягає на своєрідній політичній угоді. Відповідно до нього, де-факто Донбас контролює РФ, а Україна має погодитися на умови обмеженого суверенітету», – констатував Войтків.

Як підкреслив експерт, пропонується певною мірою обмін: відносне затишшя взамін на те, що Україна не контролює територію де-факто, але де-юре вона залишається в складі України.

Чи готові українці надати Донбасу особливий статус?Опитані соціологами громадяни України не хочуть надавати жодних преференцій донецьким терористам.

«Стратегія Кремля не змінюється й вони чітко розуміють, що проект «Новоросія» не вийшов таким, як планувався, сирійська кампанія також іде за іншим сценарієм, а всередині країни великі економічні проблеми, тому зараз РФ потрібно заморозити конфлікт на Донбасі та постійно підтримувати його в такому стані», – розмірковує політолог.

На його переконання, зараз і надалі зіткнення на Донбасі відбуватимуться з певною регулярністю, але на повномасштабну ескалацію РФ не піде.

Як відомо, вчора, 15 травня, Президент України Петро Порошенко провів зустріч із заступником генсека ООН Гретою Фаремо та повідомив, що в Україні буде створено спеціальний фонд для відновлення Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: