Насалик представив реформу енергетичної галузі України

Читать на русском
У Міненерговугілля планують повністю відмовитися від імпортування природного газу за чотири роки. Перспективні шахти за 6-12 місяців планують вивести на нульову рентабельність.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик представив низку пріоритетних завдань, які стоять перед Міністерством енергетики та вугільної промисловості України в 2016 році.

Програма реформування енергетичної галузі була озвучена 12 травня 2016 року на зустрічі з представниками громадських об'єднань та провідними експертами галузі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства.

Міністр виділив вісім основних завдань, серед яких:

  • проведення міжнародного фінансового та технічного аудиту;
  • реструктуризація газового сектору (зокрема, НАК «Нафтогаз України»);
  • спорудження центрального сховища відпрацьованого ядерного палива;
  • реформа ринку природного газу;
  • реформа ринку електричної енергії та вугільної промисловості;
  • забезпечення прозорої діяльності підприємств видобувних галузей;
  • об'єднання української енергосистеми з європейською енергосистемою ENTSO-E.

Міністр зазначив, що в реорганізації нафтогазового сектора незабаром відбудеться велика нарада за участю трьох суб'єктів, які працювали над проектами. На зустрічі буде ухвалено кінцеву модель поділу НАК «Нафтогазу».

Насалик оголосив принципи реформування вугільної галузі – нерентабельні підприємства у вуглевидобутку будуть закриті. «Тягнуть галузь униз – йдемо шляхом ліквідації», – сказав він.

За його словами, кошти, передбачені на закриття шахт, не витрачатимуть заробітні плати. «Відтепер не буде використання коштів, передбачених на ліквідацію та реструктуризацію шахт, для заробітної плати, як це було в минулі роки – їх вкладатимуть безпосередньо в ліквідацію», – підкреслив міністр.

Перспективні шахти в Міненерго планують за 6-12 місяців вивести на нульову рентабельність. «Високорентабельним шахтам ми готові надати кошти виробництва та вкласти фінансовий ресурс, щоб вони стали основою енергетичної безпеки держави», – сказав міністр.

У газовидобутку були задіяні працівники Національного університету нафти й газу України. «Ми поставили перед собою амбітні плани, щоб за 4 роки правильних дій і програм прийти до того, що Україна не буде імпортувати газ із жодної країни – ні з Росії, ні з країн Європи», – підкреслив міністр.

Насалик назвав умови, за яких Україна купуватиме російський газГлава Міненерговугілля Ігор Насалик заявив, що Україна готова купувати російській газ у разі встановлення на нього економічно вигідної ціни.

Раніше Ігор Насалик анонсував Концепцію реформування вугільної галузі, згідно з якою огульного закриття шахт не буде.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України планує переведення теплових електроцентралей із газу на вугілля, щоб знизити вартість підігріву води центрального водопостачання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: