Жодні формати та резолюції не наближають Україну до деокупації Криму – експерт

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Кримські татари відчувають пригноблення, тому зараз все сприймається більш концентровано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи заяву кримських правозахисників про відсутність діалогу української влади з кримчанами.

«В європейських країнах державні інститути та громадські організації набагато розвиненіші в плані захисту прав меншин. З огляду на це, швидкість реагування там є набагато більшою. В будь-якому разі, жодні резолюції та санкції наразі не наближають нас до повернення Криму. А поки ми не повернемо Крим, права кримських татар будуть порушуватися», – вважає Заводовський.

Як зазначив експерт, окупований Крим – проблема не лише України, але й країн-підписантів Будапештського меморандуму.

«В історії є Придністров’я, Абхазія, Осетія й ситуація розтягнута на чверть століття. Але є варіанти й деокупації: Литва, Чехія, Словакія. Ситуацію з Кримом важко спрогнозувати. Все може вирішитися за три, десять років або бути конфліктом, що жеврітиме протягом десятиріч», – розмірковує він.

Як підкреслив експерт-міжнародник, дипломатія завжди шукає формати та варіанти, але це глибинний конфлікт, а ті фактори, які спонукали до цього конфлікту, важко усунути в режимі форматів.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Формат – це мова компромісів, а на те, чого хоче РФ, ніхто не може піти. Росія хоче й далі перебувати в Криму й домовлятися про те, як собі це дозволити. А Україна та весь світ наполягають на поверненні до правового міжнародного поля. Тому в режимі форматів питання деокупації не вирішиться. Максимум – це повернення контролю над кордоном Донецька та Луганська», – проаналізував ситуацію Ілля Заводовський.

Додамо, минулого року Президент України Петро Порошенко заявив, що боротиметься за права кримськотатарського народу, його національні та політичні свободи, й пообіцяв найближчим часом повернути Крим Україні. Найкращим форматом для деокупації він назвав «Женева плюс».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: