Перші кроки Кабміну Гройсмана: що буде далі? Оцінка експерта

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Заступник глави Європейського департаменту МВФ Махмуд Прадхан заявив, що перші сигнали, які надходять від нового українського уряду, є вельми обнадійливими. Новообраний прем'єр Володимир Гройсман, дійсно вже встиг пообіцяти багато: від антикризового плану, додаткових компенсаторів за тарифи ЖКГ і зниження цін на медикаменти до надання безвізового режиму в 2016 році. Безумовно, звучить обнадійливо, але чи стане це реальністю?

Політолог Василь Мокан вважає, що нинішній уряд продовжуватиме курс попереднього.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «РІА Новини України».

«Була проголосована з третього разу програма діяльності уряду, яка дала імунітет на рік, тому цей уряд уже сприймається як стабільний. Є високий шанс на співпрацю з МВФ та отримання чергового траншу в розмірі 1,7 млрд доларів десь наприкінці червня цього року», – розповідає Мокан.

Крім того, уряд рухається відповідно до виконання вимог меморандуму про співпрацю з МВФ.

«Підвищення тарифів мало відбутися ще 1 квітня, але уряд Яценюка, відклавши це рішення на місяць, зробив свєрідний «подарунок» Гройсману», – підкреслив він.

До того ж, експерт зазначив, що зараз на Банковій вирішили піти політтехнологічним шляхом, формуючи альтернативну раду, де немає грузинів, але є поляки та словаки.

«Формується іноземна група, альтернативна грузинам. Уряд орієнтуватиметься не на грузинський досвід, а на польський і словацький», – зазначив експерт.

Політолог Володимир Фесенко припускає, що якщо не буде якихось форс-мажорів, то з реформами у Гройсмана може вийти краще, ніж у Яценюка.

«Від уряду Гройсмана ніхто нічого не чекає, ніякого дива, як це було з Яценюком. Це може допомогти йому, тому що в українській політиці, коли є завищені очікування, все дуже швидко обертається розчаруванням», – каже політолог.

14 квітня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман взяв на себе зобов'язання протягом одного місяця розробити та представити антикризовий план, який помісячно визначить, що має бути зроблено до кінця року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: