Богомолець: лікувати психічні травми бійців АТО в психлікарнях не можна

Читать на русском

Народний депутат та голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявила, що українські медики припускаються кричущих помилок і процесі лікування бойових психічних травм учасників антитерористичної операції.

Про це вона розповіла в коментарі кореспонденту «Слова і Діла».

Богомолець зазначила, що міжнародним законодавством категорично заборонено лікування бойових психічних травм учасників бойових дій в психіатричних лікарнях, натомість в Україні така практика існує.

«Іде кричуще порушення, коли тих хлопців, які повертаються із зони АТО, які мають психосоматичні розлади (мова іде про бойову психічну травму, коли вони втрачають сон, коли значно рівень агресії підвищений або хтось має депресію), госпіталізують в психіатричні лікарні. Це порушення всіх міжнародних норм, законів щодо лікування бойової психічної травми», – пояснила Богомолець.

Комітет ВР з питань охорони здоров'я ще у вересні минулого року доручив Міністерству охорони здоров'я розробити програму, відповідно до якої спеціально для ветеранів АТО при військових шпиталях мають бути створені спеціалізовані неврологічні та психосоматичні відділення, каже народний депутат.

«Лише у випадку встановлення психіатричного діагнозу... можна госпіталізувати (бійців – ред.) безпосередньо в психіатричні лікарні», – констатувала Богомолець.

Додамо, що, за інформацією «Слова і Діла», Ольга Богомолець пообіцяла провести в українських військових училищах курс «Парамедицина», а також, що за курсом тактичної медицини «Боєць-рятувальник» буде підготовано 3 тисячі офіцерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: