Європа вичерпала доступні механізми підтримки України – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

В кінці квітня Єврокомісія запропонувала Європарламенту та Раді ЄС скасувати візи для громадян України. Сьогодні, 4 травня, єврокомісар з питань розширення та європейської політики Йоханнес Хан заявив, що Україна, Грузія та Косово можуть отримати безвізовий режим з Євросоюзом у 2016 році. Однак, незважаючи на такі гучні заяви, в експертному середовищі скептично оцінюють шанси України.

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник переконаний, що рішення залежить виключно від ЄС, й ухвалять його лише тоді, коли для них це буде доцільним.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Голос UA».

«Потрібно розуміти, що безвізовий режим між Україною та ЄС – це суто політичне рішення для Європи. Наша країна за своїми економічними, соціальними та правовими стандартами абсолютно не відповідає Євросоюзу. Більш того, третина громадян України схильні до еміграції, а війна та пов'язані з нею ризики роблять нашу державу абсолютно невідповідною європейським критеріям», – міркує політолог.

При цьому він підкреслив, що рішення про безвізовий режим для України європейські та американські політики ухвалять лише тоді, коли дійсно вважатимуть його доцільним. Воно жодним чином не залежить від того, чи виконує наша країна якісь пункти Угоди.

«В ЄС почали називати речі своїми іменами. Сьогодні Європа вичерпала доступні механізми підтримки України, тому їй доведеться йти на таке політичне рішення», – вважає Руслан Бортник.

Водночас Володимир Гройсман запевнив, що в 2016 році Україна отримає безвізовий режим з ЄС. Він також додав, що, можливо, це станеться навіть у першому півріччі цього року, але це залежатиме від Європейської комісії.

Крім того, Президент України Петро Порошенко ще минулого року пообіцяв, що в 2016 році українці отримають право безвізових поїздок до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: