Експерт пояснив, чому Порошенко позбавив Турчинова частини повноважень

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Дійсно, секретар РНБО більше не зможе звільняти чи призначати працівників, але річ у тім, що це робитиме керівник апарату, а призначатиме й звільнятиме його якраз Турчинов.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко позбавив частини повноважень секретаря РНБО Олександра Турчинова.

«Відбувається певний розподіл політичних та адміністративних функцій. Питання в складніших процесах, які, можливо, пов'язані з реформою держслужби, а не перерозподілом впливу», – розповідає Бортник.

За його словами, з 1 травня має запрацювати новий закон «Про держслужбу». Загальна ідеологія нового закону – розмежування тимчасових політичних фігур та постійних адміністративних.

«З іншого боку, можливо, це пов'язано з тим, що з часом, коли Турчинов піде, планується, що будуть інші кандидатури на посаду секретаря РНБО. Така дворівнева влада пом’якшуватиме керування будь-яким наступним секретарем РНБО. Це амортизація якихось різких дій та рішень», – припускає політолог.

На його переконання, не варто шукати глобальної політичної складової в цьому рішенні, оскільки все одно в руках Турчинова зосереджений значний вплив. Це скоріше тактичний підхід до функціонування держслужби та контролю над РНБО після Турчинова.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Президент України Петро Порошенко долучив до складу РНБО прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та спікера Ради Андрій Парубія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: