Вимоги Заходу не стануть для АП пріоритетними при виборі генпрокурора – експерт

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Реформа ГПУ не вбачається можливою, оскільки для влади це рівноцінно тому, щоб пиляти сук, на якому сидиш.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політтехнолог, засновник компанії SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко, аналізуючи заяву представників ЄС про те, що на посаді генпрокурора України має бути людина з юридичною освітою та досвідом роботи в прокуратурі.

«Неодноразово й Томбінський звертав увагу на нефаховість та відсутність дотримання процедур Шокіним. Але Шокіна звільнили лише тоді, коли була політична доцільність, а саме – коли у Президента була найменша підтримка. Тому варто розуміти, що не рекомендації ключових персон ЄС, а саме рейтинги та електоральні настрої будуть важливішими для Порошенка за процедурні аспекти», – пояснила Одарченко.

Щодо кандидатури Луценка, то, як припустила експерт, він не зможе приймати такі рішення, як Шокін, чи займатися такими ж справами. Луценко не є абсолютною маріонеткою чи бізнес-партнером Президента.

Призначення Луценка до ГПУ: експерти назвали «за» і «проти»Політолог проаналізував імовірність призначення Юрія Луценка на посаду генерального прокурора.

Також, за її словами, не виключено, що Юрія Луценка можуть призначити на певний період, а потім через якийсь конфлікт ми спостерігатимемо вже іншу кандидатуру.

Крім того, як підкреслила експерт, щодо наявності юридичної освіти для роботи в ГПУ, то всі розуміють, в якому стані зараз перебуває наша освіта, а людина, яка працювала у владі, в МВС, не може не знати, як працює Генпрокуратура.

«Питання не в освіті, а в тому, чи буде воля інших проводити реальну реформу, а виходячи з корупційних зв'язків, реформа просто не вбачається можливою, тому що для влади це те ж саме, що пиляти сук, на якому сидиш», – проаналізувала ситуацію Катерина Одарченко.

Нагадаємо, що 3 квітня Петро Порошенко підписав указ про звільнення Віктора Шокіна з посади глави ГПУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: