Експерт про реформування ГПУ: існує кілька варіантів

Читать на русском
Марина Цапокексперт РПР

Політична заангажованість Генеральної прокуратури України вже не дає жодної надії на реформування цього органу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявила експерт групи з реформи органів правопорядку «Реанімаційного пакету реформ» Марина Цапок, аналізуючи ситуацію з дискредитацією ГПУ як органу, та можливі варіанти реформування відомства.

«Допоки всі справи про відкриття/закриття кримінальних проваджень вирішуються по вертикалі, починаючи з АП (Адміністрація Президента), не можна говорити про якусь ефективну роботу», – відразу констатувала Цапок.

Одним із можливих шляхів реформування ГПУ може стати звільнення всіх працівників та побудова системи «з нуля», але такі методи теж не дають 100% гарантії успіху.

«На прикладі НАБУ ми вже бачимо, що набрали нових людей, але позиції керівника Антикорупційного бюро все одно дуже швидко змінюються. Тому не важливо, чи звільнили всіх колишніх працівників або набрали нових, якщо так формується позиція вищого керівництва», – підкреслила вона.

Керівництво ГПУ можуть віддати представнику МВС – експертПолітолог проаналізував ситуацію із затягуванням вибору нового генпрокурора та припустив, кого можуть призначити на цю посаду.

Втім, масові чистки в ГПУ дають шанс на локальні зміни, але поки не буде волі «згори» – це не спрацює, переконана Цапок.

«Якщо змінюються люди, але не змінюються правила гри, то через півроку ситуація буде аналогічна нинішній. Судячи з тих абсурдних подій, які відбуваються сьогодні, політичної волі до змін не простежується, водночас політичних переслідувань стає все більше», – зазначила експерт.

Крім того, в даній ситуації існує таке враження, що Захід вже теж перестав вірити, що їх рекомендації і заяви сприймаються у нас серйозно. «Не виключено, що ситуація з ГПУ може закінчитися соціальним вибухом і протестами», – резюмувала Цапок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: