Новий Кабмін ознаменував кінець епохи реформаторів – Bloomberg

Читать на русском
Кабмін назавжди покинули іноземці, які потрапили до уряду Яценюка за ініціативою глави Адміністрації Президента Бориса Ложкіна. В новому складі уряду мало й українців, за якими закріпилася слава реформаторів.
екс-міністри Яресько, Квіташвілі, Абромавичус

Новий склад Кабміну представлений великою кількістю вірних Президенту України Петру Порошенку людей. Новий склад українського уряду, очевидно, завершив епоху «варягів» – іноземних спеціалістів, залучених з інших країн для проведення реформ.

Про це пише оглядач Bloomberg Леонід Бершидський, повідомляє «Слово і Діло».

Консолідація влади навколо Президента робить його фігуру вразливою в середньостроковій перспективі. Саме тому елементи торгу під час «прем'єріади» між Порошенком і Гройсманом слід сприймати з певною часткою скептицизму. Однак ця гра потрібна Президенту, щоб новий прем'єр виглядав незалежним політиком.

«І не в останню чергу в очах Вашингтона, який останнім часом із підозрою ставиться до спроб українського Президента монополізувати владу», – пише Бершидський.

Новий прем'єр-міністр є типовим для України політиком. Він здатний і хитрий, але при цьому переслідує свої особисті інтереси. Гройсман прийшов не один: у Кабміні є як мінімум двоє його хороших знайомих. Це віце-прем'єр, відповідальний за сепаратистські регіони на сході України (Володимир Кістіон – Ред.), та міністр соціального забезпечення (Андрій Рева – Ред.).

Гройсман пообіцяв прискорити проведення реформЗа словами Володимира Гройсмана, в нового уряду є небагато часу на впровадження змін у країні.

Решта складу уряду – це досвідчені політики й чиновники, які створили собі ім'я за попередніх режимів. Серед них є кілька ветеранів Революції Гідності й кілька союзників колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. «Це його нагорода за те, що він дозволив Порошенку сформувати зручний Кабмін та уникнути дострокових парламентських виборів», – вважає Бершидський.

Водночас Кабмін назавжди покинули іноземці, які потрапили в уряд Яценюка за ініціативою глави Адміністрації Президента Бориса Ложкіна. Серед них – литовський підприємець Айварас Абромавичус, американський венчурний інвестор Наталія Яресько та міністр охорони здоров'я, запрошений із Грузії, Олександр Квіташвілі.

Примітно, що в новому складі уряду мало й українців, за якими закріпилася слава реформаторів. Тут немає колишнього міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, який спробував реформувати застарілу та корумповану транспортну індустрію України. Дмитро Шимків, колишній голова українського відділення компанії Microsoft, а нині заступник глави АП, відмовився бути в «політичному» уряді. Ложкін також відмовився від запропонованої йому посади в Кабміні.

Єдина людина, що має досвід роботи в приватному секторі, – в минулому консультант компанії McKinsey Олександр Данилюк, який обійняв посаду міністра фінансів.

Український Кабмін: консерватори обіцяють – реформатори роблятьКонсерватори в українському уряді не просто гальмують проведення реформ, а ще й мають стару звичку обіцяти і не робити, в той час як реформатори навпаки – підтверджують свої слова діями.

Реформатори не змогли змінити прогнилу пострадянську систему. Вони на собі відчули всі принади маніпуляцій політичного та бюрократичного істеблішменту. «Ті, хто керує такими пострадянськими системами, як Україна, не менш розумні й талановиті, ніж представники приватного сектора, які прагнуть змін», – пояснює автор.

Однак їхня відмінність у тому, що вони керуються в першу чергу особистими інтересами, а не суспільним благом. І це настільки сильна мотивація, що будь-які реформи приречені на провал. Це триватиме доти, доки самовіддані романтики не обіймуть більшість посад в уряді або більш просунуті країни не почнуть втручатися в справи України набагато активніше, ніж зараз.

Затвердивши склад нового уряду Порошенко провів телефонну розмову з віце-президентом США Джо Байденом. Останній запевнив Президента України в тому, що США продовжать підтримувати Україну. «Проте ця підтримка США зараз є настільки ж недоречною, наскільки недоречною була та допомога, яку президент Росії Володимир Путін надавав Януковичу напередодні його повалення», – завершив Бершидський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: