Що чекає на силовий блок через перестановки в Кабміні? Експерти

Читать на русском
Дмитро Кондратенкополітолог

Перестановки в Кабміні та новий склад уряду навряд чи найближчим часом вплинуть на позиції Авакова та силовий блок загалом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Дмитро Кондратенко, аналізуючи звільнення в СБУ та можливі перестановки в силовому блоці в ключі затвердження нового складу уряду.

«Звільнення в СБУ не мають глобального характеру, кардинальних змін не відбулося. Зараз важливішим буде призначення нового генпрокурора, що може потягти за собою зміни, особливо, якщо встановлять інший порядок призначення до ГПУ. Крім того, ймовірно, будуть спроби провести зміни в керівництві МВС. Але там ситуація ще складніша», – розмірковує експерт.

За його словами, Аваков залишається недоторканою особою й для початку, можливо, будуть спроби витиснути з МВС грузинську команду.

Політичний експерт Микола Стребков каже, що по лінії СБУ якісь локальні зміни, можливо в областях будуть, але ключових змін очікувати не варто очікувати.

Каменем спотикання в створенні нової коаліції стала посада глави МВСПолітолог проаналізував ситуацію з політичними торгами за міністерські посади між фракціями та розповів, за кого насправді бореться «Народний фронт».

«Все одно весь силовий блок, як правило, виконує політичні замовлення. СБУ, МВС та ГПУ від Пшонки до Шокіна. Так буде й з новим генпрокурором, якщо ним стане Луценко. Тому силовий блок навряд чи сильно зміниться, зважаючи на останні політичні перестановки», – вважає він.

На його думку, Президент залізно триматиметься за ГПУ, поки вона залишається каральним додатком нинішньої влади.

Як відомо, однією з умов Арсенія Яценюка для участі «НФ» у новій коаліції було збереження Арсена Авакова на посаді очільника МВС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: