У Міненерго розповіли, коли Україна буде повністю забезпечена газом власного видобутку

Читать на русском
Загальні розвідані запаси природного газу в Україні складають близько 1 трлн куб. м, але внутрішній видобуток становить лише 20 млрд куб. м в рік.
Володимир Демчишин

У планах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України стоїть зростання видобутку українського газу до 27 млрд куб. м на рік за п'ять найближчих років, що дозволить повністю відмовитися від його імпорту.

Про це сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, повідомляє «Слово і Діло».

«Наша мета – переламати тенденцію й уже за 5 років довести рівень видобутку до 27 млрд куб. м», – каже Демчишин.

За його словами, загальні розвідані запаси природного газу в Україні складають близько 1 трлн куб. м, але внутрішній видобуток становить лише 20 млрд куб. м на рік.

Міністр енергетики також зазначив, що внутрішній видобуток природного газу падає вже кілька років поспіль через високу зарегульованість галузі.

«Це наслідки неузгодженості дій центральних і місцевих органів влади, надмірної зарегульованості процедур отримання дозволів на відкриття родовищ, неефективної політики щодо ренти», – вважає міністр.

У «Нафтогазі» пояснили, чому Україна поки не може збільшити видобуток газуДля того, щоб державні підприємства України почали нарощувати внутрішній видобуток природного газу, ціна на ресурс повинна бути не менш ніж $50/тис. куб. м.

У зв'язку з цим Міненерго розробило план зі збільшення внутрішнього видобутку газу, в якому визначені чіткі напрямки консолідації дій уряду та депутатів для збільшення енергонезалежності держави.

Нагадаємо, що раніше в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості прогнозували збільшення видобутку газу приватними компаніями на 25-30% в поточному році.

Раніше стало відомо, що Україна готова купувати російський газ за ціною 160-170 доларів, оскільки це справедлива ринкова ціна.

Згідно з даними бази «Слово і Діло», Володимир Демчишин дав 52 обіцянки, з яких виконав 21 (40%). Ознайомитися зі списком обіцянок міністра енергетики України можна на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: