Псевдореформа правоохоронних органів дискредитує владу – експерт

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Намагаючись провести реформу правоохоронної системи за грузинським сценарієм, влада так і не зрозуміла, чому в Грузії вона пройшла успішно, а в нас поки що ні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Сергій Биков, аналізуючи реформу правоохоронних органів.

«Останні події, включаючи справу Іванющенка, звільнення Лозінського та переатестацію в МВС, дискредитують владу й тих людей, що стоять за реформами в Україні. Зокрема, за реформою МВС», – констатував Биков.

Експерт підкреслив, що ми зібралися впроваджувати грузинський досвід у реформуванні поліції й залучили грузинів-реформаторів, нібито роблячи все за їхньою концепцією, але, на жаль, так і не зрозуміли, чому в Грузії вийшло провести цю реформу.

На його думку, зараз під гарною обгорткою намагаються подати неякісні зміни.

В цьому ключі та в зв'язку з «коаліціадою», ймовірно, намагатимуться перетягнути міністра внутрішніх справ під вплив Банкової. Але, скоріш за все, цього зробити не вдасться.

Як зазначив експерт, дані статистики показують, що набрано лише 1% нових поліцейських, а всі інші – колишні працівники МВС, і про оновлення говорити поки не доводиться.

Своєю чергою, експерт з реформи МВС і прокуратури Борис Малишев вважає, що у випадку з відновленням заступника начальника ГСУ МВС на посаді Нацполіція має оскаржити це рішення суду й подати апеляцію.

«Якщо цього не відбудеться, то за принципом прецеденту й інші бажаючі оскаржити своє звільнення внаслідок атестації можуть просто брати позов цієї людини за приклад, адаптувати до своєї специфіки й подавати аналогічно з великою ймовірністю, що вони також виграють», – вважає Малишев.

Як відомо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в 2016 році атестація поліцейських буде завершена.

Рейтинг відповідальності політика – 52%. Із загальної кількості обіцянок (149) у більшості випадків (70) глава МВС дотримав слова й виконав обіцяне, а 31 його обіцянка отримала статус «у процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: