В яких питаннях Кремль може піти на поступки в переговорах щодо України? Stratfor

Читать на русском
У ближньому зарубіжжі Росія традиційно ставить інтереси безпеки над економічними інтересами.

Зростання дипломатичної активності між Вашингтоном і Москвою дозволяє припускати, що Росія готується до прогресу в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту в Україні.

Про це йдеться в прогнозі американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, повідомляє «Слово і Діло».

Аналітики Stratfor відзначають, що в Росії є важливі стимули змінити свої позиції щодо української кризи. Річ у тім, що в липні ЄС вже вкотре переглядатиме санкції проти Росії, які обмежують можливості в торгівлі із Заходом та отриманні інвестицій.

У Stratfor прогнозують високу ймовірність застосування щодо України тактики ослаблення напруження військових дій, яку Москва застосувала в Сирії.

Втім, ризики незастосування РФ цього алгоритму також високі, оскільки Україна входить в зону національних інтересів РФ першого порядку. «У ближньому зарубіжжі Росія традиційно ставить інтереси безпеки понад усе. Труднощі в економіці не є гарантією того, що Росія піддасться західному тиску в питанні України», – йдеться в прогнозі.

США ніколи не змінять свою позицію щодо України – РайсКондоліза Райс, 66-й держсекретар США, заявила, що українцям не варто хвилюватися щодо можливої ​​зміни позиції Вашингтона щодо українського конфлікту з метою примирення з Росією.

Але навіть якщо РФ не поступиться, вона може пом'якшити свої позиції на переговорах щодо України, щоб домогтися поступок від Заходу. На думку Stratfor, сфери, в яких Москва може проявити більше миролюбності, виглядають так.

Військова активність

Росія продовжує зберігати військову присутність у самопроголошених республіках, яка проявляється в поставках бойової техніки, палива та військ. Але саме повне припинення бойових дій і виведення всіх іноземних військ зі східної України, включаючи російські, і є ключовою умовою Мінських домовленостей.

Тому будь-які ознаки скорочення постачання бунтівних територій і зменшення військової присутності можна розцінювати, як готовність Москви до компромісів із Києвом і Заходом.

Тут є ризик того, що росіяни можуть легко повернутися на схід України. Особливо він зростає в разі, якщо не будуть втілені в життя політичні поступки, такі як, наприклад, надання автономії Донбасу або скасування європейських санкцій.

Доступ до кордону

Другою ключовою умовою Мінських угод є передача контролю над кордоном між Росією та сепаратистськими територіями центральній владі України. Сюди також входить забезпечення безперешкодного допуску спостерігачів з Організації безпеки та співробітництва в Європі на всі ці території.

Україну не зобов'язували проводити вибори на Донбасі до кінця червня – БурбакЗахідні партнери прагнуть вирішити конфлікт на Донбасі якомога швидше, але жодних зобов'язань із проведення місцевих виборів до кінця червня цього року на Україну ніхто не накладав.

ОБСЄ має доступ до деяких прикордонних переходів, але ділянки кордону в районі Савур-Могили, Новоазовська (Донецька обл.), Красного Луча (Луганська обл.) залишаються недоступними. Через них Росія здійснює постачання на ці території. У Stratfor відзначають, якщо РФ та сепаратисти забезпечать ОБСЄ більше доступу до прикордонних постів, це стане показником компромісу з військових та безпекових питань.

Керівництво сепаратистів

Росія продовжує вживати заходів щодо зміцнення керівництва невизнаних республік під своїм контролем. Москва робить ставку на спікера парламенту «ДНР» Дениса Пушиліна, відсуваючи секретаря ради безпеки Олександра Ходаковського й польового командира на прізвисько Гіві від важелів впливу.

Концентрація впливу дає можливість Москві в ручному режимі контролювати процеси на сепаратистських територіях. Наприклад, швидко згорнути в разі необхідності бойові дії на сході України. Але цю можливість можна використовувати й у зворотному напрямку, активізувавши бої на Сході України.

Який би сценарій не обрала Москва, зміцнення управлінської ланки дозволить їй приструнити незадоволених та посилити власний контроль над операціями в східній частині України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: