Експерт дав оцінку ситуації з панамським офшорами Гонтаревої

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

У цій ситуації є дві площини: бізнес і «служіння українському народу». Потрібно проводити між ними диференціацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи інформацію про те, що глава НБУ Валерія гонтарева замішана в панамських офшорах.

«Зрозуміло, що Україна дуже корумпована країна, як і те, що в нас активно використовуються різні офшорні схеми для мінімізації податків. Також правда, що коли йдеться про офшори, то це ще й можливість продати свій актив, тому що мало хто з іноземців хоче заходити в країну з таким рівнем корупції та укладати угоди в країні з такою неякісною судовою системою», – міркує Устенко.

Як міркує експерт, це було б нормально, якби йшлося про звичайного бізнесмена, який просто проводить операції через офшори, але йдеться про тих, хто робить політику країни та впливає на параметри, на які звичайні бізнесмени не впливають.

«З економічної та юридичної точки зору, скитуація з Гонтаревою може називатися скандалом і бути реальною лише в тому разі, якщо вона не заявляла про наявність активів за межами країни в своїй декларації», – пояснює він.

З іншого боку, наша так звана політична еліта практикує такого роду схеми дуже активно. Не чуже це й Президенту. А якщо проаналізувати попередні угоди, то й глава АП Борис Ложкін продавав свої медіаактиви в такий же спосіб.

«Тому, якщо це не було заявлено в декларації Гонтаревої, це може бути проблемою. Але наскільки політичний клас буде згоден видати цей факт?», – підкреслив Олег Устенко.

Також, як зазначив фахівець, з політичної точки зору, в цій ситуації людина, яка заявляє про високий рівень тіньової економіки, сама ж і підживлює її.

Нагадаємо, що напередодні цього розслідування глава НБУ оприлюднила декларацію про доходи, згідно з якою сукупний дохід Валерії Гонтаревої за підсумками 2015 року склав 26,827 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: