Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень суддівських стрільб і прокурорських «самогубств»

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Значна частина внутрішньополітичних подій на цьому тижні відбувалася навколо прокуратури. Вже навіть набридло: головні ньюзмейкери – або прокуратура, або суди. Шкода, що це поки не переходить у верховенство права.

Кривий Ріг – криві вибори

Черговий договірняк: політики відреагували на результати виборів у Кривому РозіЧому Кривий Ріг знову обрав Вілкула? Українські політики прокоментували результати виборів мера.

Почнемо все ж таки не з них, а з виборів мера у Кривому Розі. Нагадаємо, це були повторні вибори. На перших Юрій Вілкул лише трохи відірвався від представника «Самопомочі» Юрія Мілобога, і прихильники останнього, звинувативши опонента в фальсифікаціях, домоглися переголосування.

І все було б добре, та на переправі змінили коня, відправивши замість Мілобога боротися за мерське крісло знаменитого нардепа Семена Семенченка. Результат – у Вілкула 75%, у Семенченка – трохи менше 11%. І це вже, об'єктивно, не спишеш на фальсифікації: навіть якщо вони і були, то розрив дуже великий. Результат – лише даремно погралися з Конституцією, призначаючи нові вибори, та закріпили Кривий Ріг за «Оппоблоком» не абияк, а щільно і надійно.

Прокурорські бої

Порошенко має намір відновити Сакварелідзе на посадіЗвільнений вчора Віктором Шокіним Давид Сакварелідзе може зі своєю командою повернутися на Різницьку.

Епічна битва між генпрокурором Віктором Шокіним і його заступником Давидом Сакварелідзе завершилася бойовою нічиєю. Тиждень почався з того, що на ім'я Шокіна прийшов лист від прокурорів і нардепів Одеської області, де у кращих радянських традиціях Сакварелідзе звинувачувався в «популізмі, обмані і артистизмі». Шокіна просили звільнити заступника. Два рази просити не довелося: Шокін його таки звільнив. От тільки у той же день Рада проголосувала за відставку самого Шокіна.

В. о. генпрокурора замість Шокіна став Юрій Севрук, а на посаду прокурора Одеської області замість Сакварелідзе призначили Миколу Стоянова. Втім, якщо врахувати, що відставка Сакварелідзе викликала велике обурення у суспільстві та частини політикуму, а початкова причина конфлікту – «справа діамантових прокурорів» – ще не закрита, можливо, це ще не кінець історії.

Коаліціада

«Тушки», торги й договорняки: на що готові нардепи заради коаліції? ЕкспертПолітолог проаналізував заяву БПП про те, що якщо нова коаліція не буде сформована найближчим часом, то фракція вийде з наявної.

Історія з коаліцією триває. На цьому тижні, здавалося б, уже були всі шанси – але ні. «Батьківщина» висунула свої умови, які включають відверто непідйомний соціал-популізм на кшталт індексації зарплат у країні віповідно курсу долара, «Самопоміч» та «Радикальна партія» продовжили гру в «щоб так, але ні». Подивившись на це, «БПП» і «НФ» почали активно збирати до своїх лав депутатів, які раніше відкололися від рідних фракцій. Виглядає це негарно, оскільки за змістом дуже близьке до «тушкозбору». З іншого боку, інших варіантів особливо і немає: не допустити перевиборів – хоч і не озвучується прямо, але відома вимога США і ЄС, з якою пов'язане надання Україні фінансової допомоги.

До слова, у кінці тижня Петро Порошенко якраз до США і вирушив. Формально – для участі у саміті з ядерної безпеки, реально – переговорити з Бараком Обамою про нинішній стан справ в українській виконавчій владі і про фінансову допомогу США. Судячи з попередньої інформації звідти, відповідь була у дусі «вранці гроші – увечері стільці». Тобто, спочатку Кабмін і коаліція, а вже потім – фінансова допомога.

Суддя Буран

Але дещо Верховна Рада на тижні все ж змогла. А саме – дати згоду на арешт судді Малиновського райсуду Одеси Олексія Бурана. Останній відомий тим, що коли до нього додому прийшли слідчі Національного антикорупційного бюро в рамках розслідування справи про отримання ним хабара, суддя почав відстрілюватися, а згодом, опинившись у лікарні, спробував звідти втекти. Сам суддя запевняє, що переплутав слідчих з грабіжниками. Втім, парламент йому не повірив, позбавивши його колишньої недоторканності. Зараз він знаходиться у СІЗО.

Армія

Важливі зміни прийшли до Збройних сил України.

Сьома хвиля мобілізації: експерт розповів про реальні проблеми оборониВоєнний експерт прокоментував інформацію про те, що на строкову військову службу призов почнеться 5 травня, але в Генштабі повідомили, що, можливо, сьомої хвилі мобілізації взагалі не буде.

По-перше, Президент підписав указ про демобілізацію четвертої хвилі військовослужбовців. Вона повинна завершитися до кінця квітня. Чи змінить її сьома? Орієнтовно так, але у скороченому вигляді. За словами міністра оборони, генерала армії Степана Полторака, підвищення грошового забезпечення з початку року дозволило залучити на контракт до 18 тисяч військовослужбовців. Якщо тренд збережеться, то сьома черга мобілізації стосуватиметься орієнтовно 10-15 тисяч військовослужбовців.

На цьому ж тижні Президент підписав і указ про весняний призов на строкову службу в ЗСУ. Його обсяги доручено визначити Кабміну. А міністр оборони скасував, не багато не мало, 446 наказів своїх попередників часів президентства Віктора Януковича. Каже, лише гальмують розвиток ЗСУ.

Гальмувати їх розвиток також любить і Верховна Рада. У четвер вона так і не змогла включити до порядку денного два важливих законопроекти – № 4288 та № 4210. Перший має полегшити закупівлі для Збройних сил, другий – посилити відповідальність військовослужбовців за адміністративні правопорушення. Втім, очікується розгляд цих законопроектів на наступному тижні.

Ну і наостанок – хороші новини. Новим командувачем Сухопутними військами ЗСУ став генерал-лейтенант Сергій Попко, який до цього обіймав посаду командувача АТО. А віце-адмірала Сергія Гайдука, звинуваченого громадськими активістами у зв'язках з Російською Федерацією, на посаді головкома ВМС України змінив генерал-лейтенант Ігор Воронченко (поки що в якості в. о.). І Попко, і Воронченко володіють гарною репутацією як серед військових, так і серед волонтерів.

Війна

Під Авдіївкою бойовики застосували міни, заборонені Женевською конвенцієюУ районі промислової зони Авдіївки, де вже понад два тижні точаться серйозні бої, російсько-терористичні війська застосували проти сил АТО протипіхотні міни ПОМ-2, які заборонені Женевською конвенцією.

А в зоні АТО досі неспокійно. Особливо на Донецькому напрямку. Менше на Маріупольському, ще менше на Луганському. Найгарячішою точкою залишається промзона Авдіївки. Терористи не залишають спроб її повернути, чергуючи штурми з артобстрілами. На обмеження Мінських угод увагу вже особливо не звертають. Українські солдати успішно тримаються, хоч і зазнають втрат. Терористи все ж, як атакуюча сторона, зазнають їх набагато більше.

Тим часом, як раз під 1 квітня, якісь умільці творчо усвідомили, що відбувається, створивши відеоролик, який змішав події під Авдіївкою і сюжет «Володаря кілець». Що не кажи, паралелі виявилися несподівано чіткими.

Властелин овец. Часть IАнна Соколова

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: