Росія припиняє дію знижки на газ для України

Читать на русском
Кінцева ціна газу для України в I кварталі склала 212 дол. за тис. куб. м унаслідок домовленості про знижку в рамках зимового пакета.
Голова Міненерго РФ Олександр Новак

Міністерство енергетики Російської Федерації може підвищити з 1 квітня ціну на природний газ для України до $230 за тис. куб. м.

Про це йдеться в повідомленні російського Міненерго, передають «Слово і Діло».

«31 березня 2016 року спливає термін дії знижки на газ для України, яка була надана урядом РФ на I квартал 2016 року, в розмірі $17,77», – наводять у повідомленні слова міністра енергетики Російської Федерації Олександра Новака.

Відзначимо, що кінцева ціна газу для України в I кварталі склала $212 за тис. куб. м унаслідок домовленості про знижку в рамках «зимового пакета», який був узгоджений Україною, Євросоюзом і РФ.

За словами Новака, з 1 квітня поточного року ціна газу для України буде повністю відповідати чинним контрактом між «Газпромом» і «Нафтогазом».

Нагадаємо, що РФ затвердила ставку вивізного мита при поставках природного газу в Україну на період з 1 січня по 31 березня 2016 року на рівні $51,23/тис. куб м. Саме за рахунок зниження вивізного мита формується знижка для іноземних споживачів.

Україна без російського газу – підіб'ємо підсумкиЗниження споживання газу відбувалося не лише за рахунок падіння промисловості окупованого Донбасу. В промисловості споживання блакитного палива скоротилося на 7 млрд куб м.

Як повідомлялося раніше, Україна припинила закупівлі газу з Росії наприкінці листопада минулого року й відтоді поставки ресурсу не поновлювалися.

Водночас РФ розраховує отримати до 2017 року доступ до покладів природного газу шельфу Чорного моря біля берегів анексованого Кримського півострова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: