Меркель радять переконливіше підтримувати Україну

Читать на русском
Глава уряду Баварії Хорст Зеехофер приїхав в Москву, де зустрічався з Путіним. Баварські підприємства постраждали від антиросійських санкцій і Зеєхофер дав зрозуміти, що хотів би пом'якшити їх.
Глава уряду Баварії Хорст Зеехофер і Володимир Путін

МЗС Німеччини висловлює незадоволення ходом мирного процесу в Україні, що дозволяє політичним оглядачам і критикам стверджувати про початок розвороту одного з ключових держав ЄС в бік Москви.

Лютнева заява міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра в Раді Безпеки ООН з приводу ситуації в Україні виглядала вкрай лояльною щодо Москви. Німецькі аналітики впевнені, що саме Київ був основним об'єктом критики Штайнмаєра, пише Ерік Тіселіус на сторінках шведської щоденної ранкової газети Svenska Dagbladet, повідомляє «Слово і Діло».

Меркель назвала умови скасування санкцій з РФКанцлер Німеччини Ангела Меркель наполягає, на тому, що Росія повинна почати виконувати Мінські домовленості.

«На сьогоднішній світ не можна дивитися через учорашні окуляри, світ не перебуває в стані холодної війни. Тому не можна говорити так, як ніби ми воюємо», – цитує Штайнмаєра видання.

На думку автора статті, глава МЗС ФРН адресував цю заяву в першу чергу російському прем'єр-міністру Медведєву, який перед цим на Мюнхенській конференції висловився в різкій формі щодо питань безпеки й згадав словосполучення «нова ера холодної війни».

Для невдоволення Німеччини є вагомі підстави. Останні події в Києві свідчать про безлад у системі владної вертикалі та абсолютну неспроможність вести країну хоч у якомусь напрямку.

Однак Штайнмаєр далеко не найрізкіше налаштований політик у Німеччині. Незадовго до його виступу в Раді Безпеки ООН глава уряду Баварії Хорст Зеєхофер приїжджав до Москви, де зустрічався з Путіним. «Баварські підприємства постраждали від антиросійських санкцій і Зеєхофер дав зрозуміти, що хотів би пом'якшити їх», – пише Svenska Dagbladet.

Уряд ФРН спокійно сприйняв поїздку Зеехофера, тому він планує цього року здійснити ще один візит до Москви. Але цього разу його супроводжуватиме ділова делегація.

Комбінація цих подій не залишиться без уваги російського керівництва. Тому Меркель має зуміти консолідувати сили, які змогли б протистояти стратегії «розділяй і володарюй» офіційного Кремля.

Яку гру веде Німеччина у війні РФ та України? Думка експертаСпеціаліст проаналізував позиції глави німецького МЗС і канцлера Німеччини та розповів, чи може Україна розраховувати на їхню підтримку.

У виданні зазначають, що масштаб діяльності федерального канцлера Меркель навряд чи розшириться на тлі поразки її політичної сили (ХДС) та успіху правої популістської партії «Альтернатива для Німеччини» на останніх регіональних виборах.

Однак їй слід більш упевнено підтримати Україну, зазначає автор статті, а також звернути увагу на політиків, «які вважають, що можуть укласти угоду з дияволом і вийти сухими з води».

Нагадаємо, що в грудні 2015 року віце-канцлер ФРН не виключив можливості відновлення «Великої вісімки», якщо Росія буде дотримуватися Мінських домовленостей. Після цього міністр закордонних справ Польщі звинуватив Німеччину в підтримці Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: