Люстрація в Україні: чому не діє закон «Про очищення влади»?

Читать на русском

Закон України «Про очищення влади» (люстрацію) набув чинності 16 жовтня 2014 року і відтоді зазнає постійно критики. Незважаючи на добрі наміри його авторів, недосконалість способів очищення влади, пропонованих законом, і справді є кричущою.

Так, наприклад, у Венеціанській комісії побачили порушення прав людини в нормі про встановлення підстави для звільнення за фактом роботи особи на певній посаді в певний час без доведення провини. На думку представників Комісії, будь-яке звинувачення треба підкріплювати конкретними фактами. Тож спроба обійти недосконалість правоохоронної системи одним-єдиним законом вочевидь є невдалою. Крім того, на думку експертів Єврокомісії з демократії через право, на суддів має поширюватися дія окремого закону – про відновлення довіри до органів юстиції.

Соболєв пропонує звільняти за брехню в деклараціяхНа засіданні парламентського комітету з протидії корупції Соболєв виступив за люстрацію суддів-мільйонерів.

Вітчизняні критики додали до цього переліку власні зауваження. Наприклад, щодо розмитості критеріїв люстрації, дії їх здебільшого на вищий керівний склад органів державної влади й непоширення на держслужбовців нижчої ланки, політичного та юридичного тиску на процес очищення влади. Більше того, закон про люстрацію став прикриттям відсутності комплексних реформ в органах державної влади.

Масла у вогонь додають судді КСУ, які вивчають правомірність закону, адже це ті самі служителі Феміди, які свого часу підтримали «диктаторські закони» Януковича й, за логікою, самі мають бути люстровані...

І наостанок: враховуючи усе зазначене вище, в разі, якщо закон буде скасований, то більшість звільнених чиновників через суди зможуть повернутися на посади, що викличе справжній хаос у державних органах. А це означає, що в законотворців немає іншого шляху, окрім проведення комплексних реформ правоохоронної та судової системи для того, щоб закон про люстрацію справді міг діяти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: