В ЄБРР визначили найцікавіші сфери для інвестицій в Україну

Читать на русском
Глава представництва Європейського банку реконструкції та розвитку Шевкі Аджунер розповів про пріоритетні сфери для капіталовкладень в Україні.

У 2016 році Європейський банк реконструкції та розвитку планує вкласти в Україну близько 1 млрд євро інвестицій, які в першу чергу будуть спрямовані на приватний бізнес.

Співвідношення обсягу кредитування держсектора та бізнесу складе приблизно 45 до 55% на користь останнього, повідомив в інтерв'ю «Європейській правді» директор представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, передає «Слово і Діло».

«45 на 55 (відсотків – Ред.) на користь приватного сектора. Це нинішній баланс. Якщо дивитися на семантику проектів, то дуже важливим сектором залишається сільське господарство у всіх його проявах. Також дуже важливі й перспективні логістичні проекти. Розраховуємо в 2016 році зробити пару проектів з ІТ-компаніями. Буде цікаво», – заявив Аджунер.

За словами фінансиста, пріоритетними також є проекти, пов'язані з енергозбереженням.

У МЕРТ констатували збільшення інвестиційної привабливості УкраїниУ рейтингу інвестиційної привабливості країн світу International Business Compass за 2015 рік Україна посіла 89 місце.

«У квітні запускаємо програму, яка спрямована на заходи щодо поліпшення енергозбереження в житловому секторі, особливо для багатоквартирних будинків. Програма буде реалізовуватися через українські банки. Ми розраховуємо, що вона дозволить нівелювати ефект, викликаний недавнім підвищенням тарифів», – зазначив він.

Щодо державного сектора, то тут можливості фінансування різних проектів безпосередньо пов'язані з підтримкою державних реформ, зазначає глава представництва ЄБРР. Поки йдеться в першу чергу про дороги, енергетику та газовий сектор.

«Фінансування в цих сферах саме собою неможливе. Воно пов'язане з підтримкою реформ. Ми залучаємо грантову й донорську допомогу на роботу консультантів, розробку законодавства. Хорошим прикладом може служити кодекс корпоративного управління й реструктуризації «Нафтогазу». Гроші надавалися під конкретні реформи в компанії, й ці реформи відбуваються», – пояснив Аджунер.

Нагадаємо, як раніше писало «Слово і Діло», ЄБРР виділив кредит у розмірі 300 млн євро на модернізацію української газотранспортної системи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: