Держборг України сягнув рекордної позначки

Читать на русском
Державний борг зріс за рахунок позик МВФ, інших офіційних кредиторів та своп-операцій НБУ.

Державний зовнішній борг України сягнув історичного максимуму в $43 млрд на кінець 2015 року.

Про це пише «Укрінформ», повідомляє «Слово і Діло».

«Валовий зовнішній борг України продовжує скорочуватися другий рік поспіль. Однак відбувається це через скорочення зобов'язань у приватному секторі, тоді як державний зовнішній борг на кінець 2015 року зріс до історичного максимуму в $43 млрд», – йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією, наданою Dragon Capital, у 2015 році боргові зобов'язання приватного сектора скоротилися на 8,2 процентних пункта, досягнувши $76 млрд. «Це найнижчий показник за десятиліття», – підкреслюють в інвесткомпанії.

Борг приватного сектора скорочувався за всіма складовими. «Зобов'язання банків скоротилися найсильніше, на 32% рік до року ($6 млрд) до $13 млрд в основному за рахунок довгострокового боргу, тоді як у 2014 році зниження склало 17%», – пише Dragon Capital.

Водночас, державний зовнішній борг зріс на 22% в розрахунку рік до року, або на $7,6 млрд, досягнувши історичного максимуму на рівні $43 млрд.

Аналітики Dragon Capital відзначають, що державний борг зріс за рахунок позик Міжнародного валютного фонду та інших офіційних кредиторів. «Зокрема, від МВФ надійшло $5,1 млрд (з урахуванням виплат), близько $3 млрд надали Всесвітній банк, США та ЄС, ще $1,3 млрд надходжень є результатом своп-операцій НБУ», – уточнюють у компанії.

За підсумками 2015 року, ВВД України скоротився на 6% у порівнянні з 2014 роком або на $6,4 млрд – до $119 млрд. «Це відповідає 131% ВВП в порівнянні з 95% в 2014 році», – уточнили в інвесткомпанії.

Як змінювався кредитний рейтинг України протягом 2015 року?«Слово і Діло» вирішило розібратися, як змінювався кредитний рейтинг України і які були для цього передумови.

Нагадаємо, що, за оцінками НБУ, загальний обсяг зовнішніх виплат, які належить заплатити цього року, становить $51 млрд або 43% від розміру сукупного боргу.

Як повідомлялося раніше, агентство Fitch Ratings підтвердило переддефолтний кредитний рейтинг столиці України в довгостроковій перспективі.

У Мінфіні РФ, як і раніше, очікують від Києва адекватних пропозицій щодо «боргу Януковича.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: