Держбанки стали альтернативою хованню грошей під матрац

Читать на русском
Державні банки стали альтернативою хованню грошей під матрац. Вони також стали кредитним плечем для української енергетики, інфраструктури й бізнесу.
Голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний

Державні банки зіграли ключову роль в збереженні української банківської системи під час кризи та продовжили кредитування в такі складні для банків часи.

Про це в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня» заявив голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний, повідомляє «Слово і Діло».

«Вони (держбанки – Ред.) зіграли одну з ключових ролей під час «ідеального шторму», який пережила українська банківська система. «Ощадбанк» для мільйонів українських громадян і бізнесу став, по суті, «тихою гаванню», – вважає Пишний.

Андрій Пишний висловив упевненість, що держбанки стали альтернативою «хованню грошей під матрац». Вони також стали кредитним плечем для української енергетики, інфраструктури, бізнесу.

Голова правління «Ощадбанку» підтримав дії НБУ щодо його докапіталізації. «Інакше й бути не могло. З огляду на збитки, завдані у зв'язку з окупацією Криму, девальвацією, а також втратами на Донбасі. Це мільярди», – пояснив він.

Ощадбанк залишатиметься у власності державиСказано 30 вересня 2011 р.Статус обіцянки: Виконано

На його думку, необхідність капіталізації держбанків є прямим наслідком економічної кризи та війни, що вдарили по всіх секторах української економіки. «Докапіталізація – це нова реальність, у якій миттєво опинилися всі без винятку банки України незалежно від форми власності», – вважає Пишний.

Так, більше половини кредитного портфеля всієї банківської системи України лише за один рік стали проблемними або безнадійними. «Зв'язок очевидний: проблемні активи-резерви-докапіталізація. Резерви змушені були сформувати всі банки та їхні акціонери, в тому числі держава», – додає Пишний.

Відповідаючи на запитання про часткову приватизацію державних банків, Андрій Пишний відзначив, що цей процес є підготовчим етапом на шляху до партнерства з Європейським банком реконструкції та розвитку й Міжнародною фінансовою корпорацією.

Банки без стратегії повинні об'єднатись або піти – ГонтареваГолова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що банки, які не мають власної стратегії, повинні об'єднатись або піти з ринку.

«Готуватися потрібно, дотримуючись чіткого плану трансформації та підвищення інвестпривабливості банку (Institutional Building Plan) вже зараз», – упевнений Пишний.

Раніше стало відомо, що держава розглядає можливість продажу не менше 20% акціонерного капіталу системоутворюючих банків до середини 2018 року, віднісши до них державні «Ощадбанк» та «Укрексімбанк».

На хвилі чуток про повний продаж державних банків Міністерство фінансів України спростувало наміри вийти з капіталу двох найбільших державних банків – «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: