Яресько має свої умови для прем'єрства – експерт

Читать на русском
Микола Мельникполітичний експерт

На посаді прем'єра Яресько хоче сформувати свій Кабмін, в іншому разі глава Мінфіну дуже швидко відмовиться від прем'єрства.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Микола Мельник, аналізуючи інформацію про те, що «БПП» запропонував на посаду прем'єр-міністра главу Мінфіну Наталію Яресько.

«Наразі складно сказати, чи будуть голоси за кандидатуру Наталії Яресько, й зараз це вторинне питання, тому що важливіше те, що сама Яресько може дуже швидко піти з прем'єрства, якщо їй не дадуть можливості сформувати Кабмін, який вона хоче», – підкреслив експерт.

«Якщо Кабмін сформують за квотним принципом, то Яресько дуже швидко обнулить весь свій рейтинг, оскільки міністри будуть орієнтуватися не на неї, а на своє партійне керівництво. Насправді, вони просто відтермінують агонію цієї коаліції на зайві півроку. Такий технічний хід, який ні на що не вплине», – пояснив Микола Мельник.

Крім того, як зазначив політичний експерт, наразі, в принципі, вже є певна колізія, оскільки Яценюк не подавав у відставку. Відповідно, «БПП» не може зараз внести кандидатуру Яресько.

Кандидати у прем'єри та їхня відповідальність: Яресько, Гройсман та СаакашвіліЗа чутками, вже найближчим часом Арсеній Яценюк може залишити посаду глави уряду. «Слово і Діло» аналізує найбільш імовірних претендентів на посаду прем'єра.

«Тому питання голосування є передчасним. Не зрозуміло, яким чином піде Яценюк, тому що він у відставку не подавав. Коаліція нібито існує. Є Конституція, де чітко написано, що поки є коаліція, вносити нового прем'єра не можна. На якій підставі буде голосування за нового прем'єра?», – аргументував він.

У нас парламентсько-президентська республіка й це парафія Гройсмана. Але він настільки підвладний Президенту, що вже забув про те, що є самостійним суб'єктом, вважає Мельник.

Також, як розповів експерт, у контексті прем'єрства наразі влаштовані такі торги, яких не було дуже давно.

«Аж до призначення директорів на держпідприємства. Якщо раніше була боротьба за міністерські посади та департаменти, то зараз уже навіть до такого рівня дійшли», – розповів Микола Мельник.

Як відомо, сама Наталія Яресько заявила, що у неї немає прем'єрських амбіцій. Раніше вона назвала інформацію про своє прем'єрство спекуляціями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: