Туреччина досі не припинила морське сполучення з анексованим Кримом – дипломат

Читать на русском
Колишній генконсул України в Стамбулі вважає, що турецькому керівництву слід було б не на словах, а на ділі підтримувати Київ у його боротьбі за Крим, припинивши морське сполучення з півостровом.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган робить численні заяви про готовність допомогти Україні з поверненням Криму, однак турецькі судна досі продовжують регулярно заходити в морські порти окупованого Росією півострова.

За словами колишнього генерального консула України в Стамбулі а нині голови правління громадської організації «Майдан закордонних справ» Богдана Яременка, однією з головних вимог, з якою звертаються до турецького уряду українські дипломати, є припинення морського сполучення з Кримом, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Єдине, з чим ми зверталися та звертаємося до турецького уряду, – це припинити пряме морське сполучення з Кримом, і це прохання не знаходить швидкої та прямої реакції з турецького боку... Щодо Туреччини, то це мало регулярний характер. Якщо (судна – Ред.) з інших країн заходили раз чи два, то з Туреччини є судна, які постійно курсують між кримськими портами», – розповів Яременко.

Ердоган запитав у росіян, навіщо ті вторглися в Грузію та УкраїнуПрезидент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган різко розкритикував військову присутність Росії в Сирії, нагадавши про російське вторгнення в Грузію та Україну.

На його думку, заяви Ердогана на зустрічах із керівництвом України слід розцінювати просто як дипломатичний жест ввічливості. Разом з тим, у відсутності якихось конкретних кроків із деокупації Криму, про готовність до яких постійно говорить влада Туреччини, є й провина Петра Порошенка.

«Проблема в тому, що Україна нічого не просить. Тобто на сьогодні Президент України нічого не просить, окрім політичних декларацій про те, що Мінські домовленості безальтернативні, й ось під тиском громадськості зараз почав говорити про Крим», – додав екс-консул.

Нагадаємо, 10 березня в Анкарі Петро Порошенко та Реджеп Ердоган підписали декларацію про співпрацю України й Туреччини. Було, зокрема, домовлено про те, що до кінця 2016 року між двома країнами запрацює угода про зону вільної торгівлі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: