Україна найгірша в інноваціях у Центральній і Східній Європі

Читать на русском
Україна також не відзначається успіхами в області НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи). Витрати в перерахунку на одну людину складають лише $90, це четвертий знизу показник серед усіх досліджених країн.

Україна опинилася на 52 місці з 56 країн за інноваційними показниками й найгіршою – в Центральній і Східній Європі.

Про це пише на сторінках видання Intellinews Генрі Кірбі, посилаючись на дослідження Фонду інформації та технологічних інновацій, повідомляє «Слово і Діло».

У своєму дослідженні Фонд підкреслює, що в Україні спостерігається високий рівень оподаткування на продукцію інформаційно-комунікаційних технологій, що вкрай негативно позначається на розвитку галузі.

Цей показник дорівнює 5,2%, ставлячи Україну на четверте місце. Найвищий рівень податків у цій сфері має Туреччина (22,1%). В Аргентини, що посідає друге місце, він удвічі менший – 11%.

Україна також не відзначається успіхами в області НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи). Витрати в перерахунку на одну людину складають лише $90, це четвертий знизу показник серед усіх досліджених країн.

Місце України в рейтингу розвитку електронного уряду (інфографіка)«Слово і Діло» вирішило показати, як Україна використовує інформаційні технології

Для порівняння, в Словенії (1-е місце серед держав Центральної та Східної Європи й шосте в загальному заліку) показник НДДКР на душу населення перевищує $1,5 тис., що в 17 разів більше, ніж в Україні. Примітно, що Словенія лише трохи відстає від Тайваню та Японії – визнаних лідерів у цій галузі.

Розробники доповіді радять Україні зробити ставку на розширення кадрового потенціалу серед науковців і дипломованих фахівців із технологій, машинобудування, проектування та математики.

Останній крик наукиВ сучасному високотехнологічному столітті головним стратегічним ресурсом розвинутих країн стають технології, однак українська наука стоїть на межі виживання

За цим показником перше місце посіла Нова Зеландія, другою стала Великобританія, а третьою – Ірландія. Польща – на четвертому місці (на одну тисячу жителів 1,08 фахівця з таких областей). Словаччина та Чехія відзначилися в галузі дослідження стовбурових клітин – вони посідають шосте й восьме місця відповідно.

У доповіді наголошується, що такі країни, як Україна, Аргентина та Індонезія є «традиційними меркантилістськими» країнами. Ці держави демонструють негативний підсумковий результат, проводячи «політику торгових перекосів у рамках розвитку своєї економіки», замість того, щоб освоювати нові технології.

Відзначимо, що Фонд інформації та технологічних інновацій у своєму дослідженні Contributors and Detractors: Ranking Countries 'Impact on Global Innovation проаналізував 56 держав, на частку яких припадає 90% світової економіки за 27 показниками. Він простежив за тим, якою мірою їхня економічна та торговельна політика сприяє розвитку інновацій у світі або їх регресу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: