Електронні послуги в українських містах: Львів лідирує в IT-рейтингу

Читать на русском
Незважаючи на те, що високі технології в роботу українського уряду впроваджуються вкрай повільно, окремі міста все ж таки змогли досягти успіху в якості надання своїм жителям електронних послуг.

Незважаючи на те, що високі технології в роботу українського уряду впроваджуються вкрай повільно, окремі міста все ж таки змогли досягти успіху в якості надання своїм жителям електронних послуг.

Так, згідно з дослідженням ЛІГАБізнесІнформ та ICT Competence Center, першість у рейтингу українських міст за темпами діджиталізаціі державних послуг упевнено утримує Львів, передає «Слово і Діло».

За словами авторів дослідження, великою перевагою Львова стала система БанкID. «Сьогодні у Львові можна отримати послуги БанкID через два українські банки – «ПриватБанк» і «Ощадбанк». Також поки що тільки у Львові доступна можливість через ЕЦП (електронний цифровий підпис) податкової отримати послуги фізичній особі.

Андрій Садовий та його здобутки: обіцянки львівського мера в цифрах«Слово і Діло» проаналізувало стан виконання найбільш вагомих обіцянок львівського мера Андрія Садового в рамках проекту «ОБРАНІ».

Крім уже наявних можливостей авторизації, Львів разом з Ощадбанком видаватиме мультифункціональну ID-картку. ІD-картка стане ідентифікаційним документом, який дає доступ до електронних послуг, що надає можливість електронного підпису, можливість отримувати дискаунти партнерів», – йдеться в рейтингу. Крім того, в місті вже зараз можна онлайн замовити довідку про несудимість, про доходи та місце у квартирній черзі.

Другим за якістю впровадження IT-технологій у життя містян став Дніпропетровськ. Як і у Львові, там уже зараз можна замовити довідку про несудимість і доходи, а також стати в електронну чергу за новим паспортом і в МРЕО. Також там працює спеціальний портал для жителів міста.

Третім у рейтингу став Луцьк. Незважаючи на те, що це невелике місто, воно упевнено йде до надання населенню електронних послуг. На даний момент у Луцьку створено особистий електронний кабінет жителя, впроваджено БанкID, можливе отримання електронної довідки про несудимість і доходи. «Також жителі міста можуть отримати електронною поштою виписку з технічної документації про грошову оцінку земельної ділянки. За словами Яніки Мерило, в цьому місті йде і процес впровадження нових послуг», – відзначають експерти.

Українські губернатори: відмінники й кандидати на вилітПоки в Кабінеті міністрів підводять підсумки ефективності роботи губернаторів українських областей, «Слово і Діло» вже знає, хто з представників регіональної влади справді успішний у справах, а хто поки навчився лише роздавати обіцянки.

Примітно, що столиця України посіла в рейтингу діджиталізації міст лише 4 сходинку. Незважаючи на те, що в Києві вже досить тривалий час працює особистий кабінет, кол-центр і так звана «Картка киянина», жителям міста поки недоступний широкий спектр державних і муніципальних послуг.

П'яте місце в рейтингу поділили південні міста Миколаїв і Херсон. У цих обласних центрах наразі доступні лише по 2 держпослуги в електронному вигляді. В Миколаєві – це копії рішень міськради та її виконкому, а також постановка на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Херсонці ж можуть за допомогою інтернету отримати від міської влади відповідь на запит про публічну інформацію та звернення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: