Гройсман пояснив, чому Україна досі не отримала безвізовий режим із ЄС

Читать на русском
ВВолодимир Гройсман розповів про стан речей із ухваленням норм, необхідних для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.
Володимир Гройсман

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман вважає, що рішення щодо безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом буде ухвалено протягом 2016 року, а, можливо, навіть у першому півріччі.

Про це він заявив в ефірі «Права на владу» на телеканалі «1+1», коментуючи свою невиконану обіцянку про те, що український парламент на законодавчому рівні зробить усе, щоб із 1 січня 2016 року Україна отримала безвізовий режим з ЄС. Цю обіцянку спікера ВР «Слово і Діло» зафіксувало ще 15 червня минулого року.

«Я можу сказати вам, що в 2016 році ці рішення будуть ухвалені, можливо, навіть у першому півріччі. Це залежить від Єврокомісії, Європарламенту... Більше того, я вам хочу підкреслити, що, як мене запевнили найвищі посадові особи Європейського Союзу, безвізовий режим у 2016 році дійсно буде. Є два питання, які потрібно вирішити: створити НАЗК (я не розумію, чого воно не створене сьогодні), та внести декілька змін технічних, вчора й позавчора були дискусії серед експертів Європейського Союзу й наших щодо остаточного формулювання питань електронної декларації», – заявив Гройсман.

На його думку, парламент і до цього робив усе від нього залежне для того, щоб забезпечити можливість ухвалення безвізового режиму. «Фактично ми працюємо сьогодні як рятівна команда. Уряд нам заносить і каже: ось іще п’ять законів, які треба ухвалити для того, щоб був безвізовий режим. Ми працюємо над цими законами, ми їх ухвалюємо. Потім проходить місяць-два, кажуть: ще треба якісь закони ухвалити для того, щоб був безвізовий режим. Ми знову починаємо працювати. Така сама історія з МВФ. Я вам можу сказати, що станом на 1 січня ми виконали всі завдання, які були пов’язані з безвізовим режимом», – запевнив спікер Ради.

Крім того, Гройсман розкритикував ухвалений парламентом закон про електронне декларування. На його думку, до нього потрібно внести зміни, щоб перетворити його з норми, яку неможливо виконати, на реальний інструмент запобігання корупції.

«Якщо ми говоримо про те, що нам потрібен закон, який усіх неможливістю свого виконання просто підвищить і зробить злочинцями – то це абсолютно радянський підхід... Я думаю, що ми до кінця місяця ухвалимо оцю одну поправку, або дві... Принаймні керівники фракцій усі готові за це голосувати. І після того вже питань не буде, я переконаний. І безвізовий режим буде ухвалений», – додав він.

Додамо, що, відповідаючи на запитання ведучого «Права на владу», Володимир Гройсман попросив продемонструвати рівень його відповідальності. Відповідно до даних «Слова і Діла», голова парламенту є одним із найбільш відповідальних депутатів Верховної Ради VIII скликання, маючи у своєму активі 179 виконаних обіцянок з 280. Втім, це не звільняє його, як і інших політиків, від подальшої критики в разі невиконання ним узятих на себе зобов’язань.

Гройсман рассказал почему с 1 января 2016 года в Украине не ввели безвизовый режим со странами ЕСSlovoiDilo

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: