Навіщо Гройсман поїхав до Брюсселя та що підготував Європарламент для України? Експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Проблеми та питання, про які говорить Луценко, потрібно вирішити, але 25 років ми чули про це й навряд чи за 2-3 місяці щось зміниться.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи те, що Юрій Луценко закликав уряд в наступні 2-3 місяці піти на реальні антикорупційні кроки, та заяву Гройсмана про те, що він має план для України від Брюсселя.

«Заяви Луценка про антикорупційні кроки, про негайне вирішення проблеми зі «смотрящими» на митниці потрібно ділити навпіл. Не він один про це говорить, але протягом 25 років ці проблеми жодним чином не вирішуються. І в те, що їх негайно вирішать, мало віриться. Заяви Луценка – це більшою мірою емоції», – розповідає політолог.

Водночас, на думку експерта, важливою є заява Гройсмана про план реформування ВР від Брюсселя.

«Це реформа парламенту, яка нам потрібна. Тут ідеться не про коаліцію. Головний сенс поїздки в Брюссель – це презентація проекту парламентської реформи. Цей проект готувався спільно Європарламентом та ВР», – пояснив Фесенко.

Україні потрібен ефективний уряд, що спирався б на стабільну більшість – європарламентаріУ Бюро парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС наголосили на необхідності порозуміння між депутатами та урядом.

«Однак у першу чергу презентацію потрібно було зробити в Україні», – наголосив він.

За його словами, там багато нововведень, але це просто пропозиції, а не ультиматуми. Зокрема, важливою нормою є пропозиція змінити порядок ухвалення законодавчих рішень, щоб можна було їх ухвалювати простою більшістю.

«Але це потребує змін до Конституції України. Враховуючи, яка нині ситуація в парламенті, через який зараз неможливо провести жоден конституційний законопроект, важко очікувати, що ця реформа буде проведена швидко та в повному обсязі», – припускає експерт.

На його переконання, це крок у правильному напрямку, але не варто робити передчасних висновків, тому що, як свідчить практика, найбільш складний етап – це проходження будь-якого законопроекту через Верховну Раду.

Нагадаємо, спікер ВР України Володимир Гройсман раніше заявив, що не можна проводити нові реформи старими інструментами, системами та правилами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: