Девальвація гривні збалансувала економіку України – Пинзеник

Читать на русском
Шокової девальвації можна було б уникнути, задіявши природний інструмент реакції на проблеми, відпустивши сам обмінний курс.
Віктор Пинзеник

Стрімка девальвація гривні, яку ми маємо можливість зараз спостерігати, пов'язана з відсутністю золотовалютних резервів (ЗВР) і небажанням продовжувати кредитування України у закордонних кредиторів. Проте саме девальвація змогла усунути перекоси в економіці країни.

Про це пише нардеп Віктор Пинзеник на сторінках сайту «Лівий берег», повідомляє «Слово і Діло».

«Нових позик немає, резервів немає. І курс прорвало. Його насправді не відпускали, він сам прорвав. Тому тримати його було вже нічим», – вважає Пинзеник.

За його словами, шокової девальвації можна було б уникнути, задіявши природний інструмент реакції на проблеми, відпустивши сам обмінний курс. «Відпущений курс не просто реагував би на наявні валютні проблеми, він дозволяв би вирішувати їх задовго до того, як вони набудуть критичний масштаб», – вважає нардеп.

Як приклад Пинзеник наводить поточну ситуацію, коли під час війни й торгових обмежень з РФ девальвація гривні сприяє вирівнюванню торгового балансу. «У 2014 році негативне сальдо зменшилося з $13,7 млрд до $0,5 млрд. А минулого року вперше після десятирічного періоду домінування мінусів експорт товарів перевищив імпорт. Якщо ж врахувати в товарному балансі й послуги, то два останні роки торгівля йде з плюсом: $3,4 млрд в 2014 році і $4,1 млрд в 2015-му», – пише Пинзеник.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути курс до відмітки не вище 10 гривень за 1 доларСказано 28 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Валютний курс не просто реагує на реальні процеси та дисбаланси, а й виправляє їх.

Відзначимо, що українська гривня зараз переживає третю хвилю девальвації, яка розтягнулася на два роки й пройшла в два етапи, що завершилися минулого року фіксацією на позначці 23,4 грн за 1 долар США.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», російське торгове ембарго та девальвація нацвалюти країн-партнерів вплинули на падіння курсу гривні. Імпортери при ослабленні гривні не поспішають купувати валюту, а чекають день-два, поки курс повернеться до більш прийнятної позначки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: