Заступник голови НБУ розповів, що буде з курсом гривні

Читать на русском
Імпортери при ослабленні гривні не поспішають купувати валюту, а чекають день-два, поки курс повернеться до більш прийнятної позначкі.

Імпортери при ослабленні гривні не поспішають купувати валюту, а чекають день-два, поки курс повернеться до більш прийнятною позначки.

Про це в інтерв'ю «Фокусу» розповів заступник голови Національного банку України Олег Чурій, повідомляє «Слово і Діло».

«Валютний ринок досить збалансований. Його учасники не панікують, як це було в кінці весни-початку літа, коли практично будь-яка негативна новина впливала на котирування. Тоді вгору йшов спочатку готівковий курс, а потім через психологічну зв'язку - міжбанківський», - заявив Олег Чурій.

За його словами, імпортери та компанії, яким необхідно було купити валюту, побоювалися, що це старт нової хвилі девальвації гривні, і намагалися купити валюту відразу ж у день отримання дозволу від НБУ.

«Купівля валюти в день дозволу від Нацбанку призводила до різких стрибків курсу. Сьогодні ж імпортери, коли бачать ослаблення гривні, не поспішають купувати валюту. Значить, розуміють, що ринок рівноважний і що можна почекати день-два, поки буде відскок і курс повернеться до більш прийнятної позначки», - пояснив заступник голови НБУ.

Зараз валютний ринок себе регулює абсолютно самостійно. Якщо раніше у разі надлишкового попиту або, навпаки, пропозиції ситуацію за рахунок власної позиції могли вирівнювати банки, то сьогодні вони проводять операції на міжбанку лише за заявками своїх клієнтів.

«Гривня девальвує - компанії знімають заявки, гривня зростає – заявки виконуються, а експортери знижують обсяги продажу валюти. У результаті гривня коливається в досить широкому діапазоні 21-23 UAH/USD. Тож ринок вийшов на середній рівноважний курс близько 22 UAH/USD», - резюмував Олег Чурій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: