Експерт розповів, кого «БПП» та «НФ» втягнуть до нової коаліції

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

У «БПП» так радикально виступали проти уряду Яценюка, а зараз будуть формувати з ним нову коаліцію, яку посилять за рахунок 53 позафракційних депутатів. Тоді нардепів буде цілком достатньо для нової коаліції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, аналізуючи заяву глави Верховної Ради України Володимира Гройсмана про те, що більшість демократичних сил у парламенті готові сформувати нову коаліцію.

«Позафракційні депутати легко можуть увійти до «БПП» чи «НФ». Фактично, спікер ВР визнав, що стара коаліція таки припинила своє існування, а значить, є 30 днів, щоб сформувати нову. Коли ВР вийде на наступний пленарний тиждень це вже буде більше 20 днів, тобто залишиться один тиждень для того, щоб сформувати нову коаліцію», – відзначив Валентин Гладких.

Як підкреслив політолог, Президент абсолютно закономірно дистанціюється від формування коаліції, але є важливий нюанс під назвою фракція «БПП» у ВР, яка є найчисельнішою, тому як би Порошенко не намагався умити руки, все одно без його участі цей процес не відбудеться.

«Якою б не була наступна коаліція, це означає, що коаліційний уряд вже практично у відставці. Нова коаліція не може успадкувати уряд. Вона мусить в будь-якому разі уряд переформатувати», – зауважив Гладких.

Коаліційна криза: як вирішують політичні проблеми у світі?«Слово і Діло» вирішило показати, як боролися з парламентськими кризами у світі і які методи їх вирішення застосовували влади деяких країн

Проблема в тому, як пояснив політолог, що із закону «Про регламент ВР» виключено ті статті, які визначали правове підґрунтя процедурних питань, – формування та припинення дії коаліції. Тому не дивно буде, якщо на пленарному тижні буде заявлено, що наявність коаліції має визначити Конституційний суд.

«КС буде ще півроку це з'ясовувати, а у ВР буде де-юре та де-факто існувати ситуативна більшість, яка голосуватиме за принципом «хто як хоче», – проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

Як відомо, після провального голосування за відставку Кабміна Арсенія Яценюка парламентську більшість залишили фракції «Батьківщини» та «Самопомочі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: