Політики й олігархи в Україні пов'язані одними цілями – західні ЗМІ

Читать на русском
Олігархи або безпосередньо обираються до влади, або представлені в парламенті через посередників. Вони мають всі важелі впливу на формування свідомості народних мас, оскільки в їхній власності перебувають всі ключові ЗМІ.

Політики та олігархи в Україні пов'язані тісними відносинами, які засновані на взаємозалежності, що, на перший погляд, робить українську політичну систему досить стійкою.

Про це в інтерв'ю французькому виданню Atlantico говорить доктор політичних наук, фахівець з європейської геополітики, викладач Sciences Po Флоран Пармантьє, повідомляє «Слово і Діло».

«Між політиками та олігархами складаються тісні й засновані на залежності зв'язку: останні або безпосередньо обираються до влади (починаючи з того ж президента Порошенка!), Або виявляються представленими в парламенті через посередників», – говорить Флоран Пармантьє.

Більше того, наприклад, Рінат Ахметов підтримує зв'язки як із київським урядом, так і з сепаратистами Донбасу. «Він є одним з головних спонсорів «Опозиційного блоку» (прямий спадкоємець «Партії регіонів» Віктора Януковича – Ред.), який здобув перемогу в Маріуполі та Запоріжжі на сході України», – пояснює Пармантьє.

Олігархат має всі важелі впливу на формування свідомості народних мас, оскільки в їхній власності перебувають усі ключові ЗМІ. Так, Ахметову належить канал «Україна», Дмитру Фірташу та Сергію Льовочкіну – «Інтер», Віктору Пінчуку – «Новий канал» та ICTV, Коломойському та Боголюбову – «1+1». Порошенко, своєю чергою, все ще є дуже серйозний вплив на «5 канал».

«Це гарантує олігархам найпотужнішу ударну силу в інформаційному просторі», – вважає Флоран Пармантьє.

Водночас олігархів часто використовують для залякування, а більшість населення дотримується про них далеко не найкращої думки. «Крім рухів громадянського суспільства, цієї страшилкою активно користується, наприклад, губернатор Одещини (і колишній президент Грузії) Міхеіл Саакашвілі, щоб активізувати своїх прихильників на підтримку Петра Порошенка», – робить висновок фахівець.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко назвав демонополізацію невід'ємною частиною деолігархізації та пообіцяв боротися зі зловживаннями олігархів так само рішуче, як і президент США Теодор Рузвельт 100 років тому.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», газові олігархи, які понад два десятиліття будували для себе свою корумповану газову систему та її механізми, чинитимуть опір демонополізації газового ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: