Оприлюднення стенограми через два роки війни має політичне підґрунтя – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Коли після двох років війни політики роблять такі викриття, це більше за все схоже на боротьбу за владу та торги за посади.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, полковник запасу, колишній глава Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи оприлюднений фрагмент стенограми РНБО, де йдеться про те, що 28 лютого 2014 року воєнний стан не оголосили через відсутність грошей та неспроможність армії захистити навіть Київ.

«Зараз іде боротьба за владу. Річ у тім, що ті люди, які зараз оприлюднюють все це, були колись усі разом на Майдані, стояли поруч не один день, мали переговори з послами та західними партнерами. Зараз, коли не вдалося домовитися щодо посад, відбуваються такі викриття. Але це не дає підстав з'ясувати, чи була насправді можливість захистити ЗСУ Київ», – вважає Білоус.

Як відзначив експерт, Збройні сили отримували фінансування замість 3% ВВП всього 0,8% й говорити про високу боєготовність було неможливо.

«Але це не означає, що ЗСУ взагалі були не в змозі встояти», – наголосив військовий.

«В такому разі, де аналітичний документ, підпис начальника Генштабу, командувачів сухопутних військ, наприклад, які підтверджують це?», – зауважив він.

Питання окупованих територій буде відкритим до повного їх звільнення – ТурчиновПитання Криму ніколи не буде закритим для України та світової спільноти. Росія має лише одну можливість закрити це питання – «злізти з окупованих територій».

Щодо воєнного стану, то потрібно адекватно діяти в кожній ситуації. Можливо, варто було в прифронтових областях запроваджувати воєнний стан, розгортати інші мобілізаційні сили, а не чекати, що скажуть наші західні партнери.

«Коли на Заході відбуваються подібні події, то реакція миттєва. Коли у нас загинуло стільки людей на Майдані, до нас ніхто із Заходу не приїжджав і не ходив з плакатами «Я – Україна». Ми маємо дослухатися до Заходу, але пам'ятати про свої національні інтереси», – підкреслив В'ячеслав Білоус.

Додамо, що голова комітету нацбезпеки в Раді Сергій Пашинський стверджує, що Росія планувала вторгнення в Україну у 2014 році, а Крим був лише частиною операції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: