Експерт пояснив, чому в РФ вимагають від України закону про амністію

Читать на русском
Спеціаліст проаналізував перспективу обміну полоненими в форматі всіх на всіх, з огляду на нові вимоги РФ та заяву Геращенко про те, що процес звільнення розблоковано.
Олександр Горбатко

В «Л/ДНР» керуються зараз принципом «я хочу – я вбиваю».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи інформацію про те, що умовою для обміну полоненими в форматі «всіх на всіх» Борис Гризлов назвав закон про амністію.

«Слова представників РФ і самопроголошених «Л/ДНР» щодо обміну полоненими сприймати всерйоз не варто з тієї причини, що вони не централізовані, у кожного там є свої полонені, і вони що хочуть, те й роблять. Тортури як були, так і є. Там все за принципом «я хочу – я затримую, я хочу – я вбиваю». Це не затримання, а тероризм, і сприймати це потрібно саме так», – розповідає Олександр Горбатко.

Звичайно, РФ вимагатиме закону про амністію, тому що Гризлову дуже вигідно запхати «Л/ДНР» до складу України в тому вигляді, в якому вони є зараз.

«Для того, щоб вони такими й залишалися, потрібно амністувати величезну кількість людей. Вони на це й тиснуть. Мабуть, є велика кількість воїнів української армії, цивільних осіб у полоні, й для них це козир. Але при цьому вони як брали в полон, так це триває й досі», – констатував він.

За його словами, навіть якщо завтра обміняють «всіх на всіх», це не означатиме, що вже завтра їх не з'явиться знову така ж кількість. Вони постійно когось викрадають і не потрібно покладати надії лише на амністію.

«В підсумку закон про амністію потрібно буде ухвалювати як крок до примирення. Але він має повністю виключати момент, що якщо людина катувала, вбивала, викрадала, порушувала закон України, то, відповідно, не може бути амністована», – уточнює фахівець.

«Є люди, які працюють в державних органах, лікарі, які співпрацюють з «Л/ДНР». З ними потрібно розмовляти. Так, можливо, у них протилежна думка й вони навіть вели пропаганду, але якщо притягати і їх до відповідальності, то потрібно половину області посадити», – проаналізував ситуацію Олександр Горбатко.

Додамо, що два роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що він докладе максимум зусиль, щоб звільнити всіх заручників, захоплених на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: